Tıp Fakültesi Dönem 6 Öğrencilerinin Aldığı Pratik Eğitime Dayalı Acil Tıp Stajının Kardiyopulmoner Resüsitasyon Kalitesine Etkisi

Necmettin Erbakan Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Giriş Kardiyak arrest, birçok ülkede hem hastanede hem de hastane dışı ortamlarda en yaygın ölüm nedenlerinden biridir. Kardiyopulmoner resüsitasyonun (KPR) kalitesi, kardiyak arrestin prognozu ile doğrudan ilişkilidir. Bu nedenle, KPR eğitimi tıp fakültesi eğitiminde acil stajının önemli bir parçasıdır. Mükemmel göğüs kompresyonları için KPR kalitesi ile ilişkili faktörler bilinmelidir. Bu çalışmanın amacı, acil tıp stajı sonrası tıp fakültesi öğrencilerinde KPR kalitesini ve KPR kalitesi ile ilişkili faktörleri değerlendirmektir. Gereç ve yöntem Bu çalışmaya 2022-2023 yılları arasında Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğrenim gören 123 altıncı sınıf öğrencisi dahil edilmiştir. Öğrencilerin KPR becerisi 2 aylık acil tıp stajı öncesinde ve sonrasında KPR eğitim mankeni ile değerlendirildi. Değerlendirmede 2 dk süresince uygulanan kompresyonlar üzerinden gerçekleştirildi. KPR kalite göstergeleri arasında total kompresyon skoru, kompresyon derinliği, kompresyon oranı, kompresyon fraksiyonu, kompresyonsuz geçen süre, doğru el pozisyonu ile kompresyon oranı, göğüs kafesi geri dönüşü tam olan kompresyon oranı, yeterli derinlik ve hızdaki kompresyon oranı yer almaktaydı. Bulgular Öğrencilerin yaş ortalaması 24,1 ± 0,8 yıl (23-27 yıl) idi. Öğrencilerin %52'si kadın, %48'i erkekti. Kadın/erkek oranı 1.1/1 idi. Acil tıp stajından sonra kompresyon skoru (p<0.001), kompresyon derinliği (p=0.001), kompresyon fraksiyonu (p=0.005), doğru el ile yapılan kompresyon oranı (p<0.001), göğüs kafesi geri dönüşü tam olan kompresyon oranı (p<0.001), yeterli derinlikte kompresyon oranı (p=0.018) ve yeterli hızda yapılab kompresyon oranında (p=0.009) anlamlı bir artış izlendi. Gruplar arası analizlerde hem eğitim öncesinde hem de sonrasında kompresyon skoru, kompresyon derinliği ve yeterli derinlikte kompresyon oranıın erkeklerde kadınlardan daha yüksek olduğu görüldü. Korelasyon analizlerinde, kompresyon skorundaki değişim miktarı ile boy (p=0.049), kilo (p=0.010) ve VKİ (p=0.025) değerinin ilişkili olduğu izlendi. Sonuç Acil tıp stajı eğitimi, tıp fakültesi öğrencilerinde kompresyon kalitesinin arttırılması için önemlidir. KPR kalitesi öğrencilerin cinsiyetinden etkilenmektedir. Tıp fakültesi öğrencilerinde KPR kalitesini artırarak kardiyak arrest prognozu, iyileştirilebilir.
Introduction Cardiac arrest is one of the most common causes of death in many countries both in hospital and out-of-hospital settings. The quality of cardiopulmonary resuscitation (CPR) is directly related to the prognosis of cardiac arrest. Therefore, CPR training is an important part of emergency internship in medical school education. Factors associated with CPR quality should be known for perfect chest compressions. The aim of this study was to evaluate the quality of CPR and factors associated with CPR quality in medical students after emergency medicine internship. Material and methods This study included 123 sixth grade students studying at Necmettin Erbakan University Faculty of Medicine between 2022-2023. Students were evaluated with a CPR training manikin before and after a 2-month emergency medicine internship. The quality of compressions on the CPR mannequin lasting 2 min was assessed. The CPR quality indicators included total compression score, compression depth, compression rate, compression fraction, compression-free time, compression rate with correct hand position, compression rate with complete chest return, compression rate with adequate depth and rate. Results The mean age of the students was 24.1 ± 0.8 years (23-27 years). 52% were female and 48% were male. The female/male ratio was 1.1/1. There was a significant increase in compression score (p<0.001), compression depth (p=0.001), compression fraction (p=0.005), compression rate with the correct hand (p<0.001), compression rate with complete chest return (p<0.001), compression rate with sufficient depth (p=0.018) and compression rate with sufficient rate (p=0.009) after emergency medicine internship. In between-group analyses, compression score, compression depth and adequate depth compression rate were higher in men than women both before and after training. In correlation analyses, height (p=0.049), weight (p=0.010) and BMI (p=0.025) were correlated with the amount of change in compression score. Conclusion Emergency medicine internship training is important in improving compression quality in medical students. The CPR quality is affected by students' gender. Cardiac arrest prognosis can be improved by enhancing the quality of CPR in medical students.

Kardiyopulmoner resüsitasyon, Acil tıp stajı, Kompresyon kalitesi, Tıbbi manken, Cardiopulmonary resuscitation, Emergency medicine internship, Quality of compression, Mannequin

Özen, T. (2024). Tıp fakültesi dönem 6 öğrencilerinin aldığı pratik eğitime dayalı acil tıp stajının kardiyopulmoner resüsitasyon kalitesine etkisi. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Acil Tıp Anabilim Dalı, Konya.