Uluslararası adaletin ahlaki temelleri

Siyaset felsefesinde adalet kavramını domestik bağlamda inceleyen kapsamlı bir tartışma mevcuttur. Fakat son zamanlarda adalet kavramı, uluslararası bağlamda da yoğun şekilde tartışılan bir araştırma nesnesine dönüşmüştür. Bu makalenin temel amacı, siyaset felsefesi literatüründeki uluslararası adalet teorilerinden ve bu teorilere yöneltilen eleştirilerden hareketle bir uluslararası adalet teorisinin geçerli ahlaki temellerini ortaya koymaktır. Bu çalışmada, uluslararası adaletin ahlaki temelleri olarak kabul edilen ulusal egemenlik, yardım etme ödevi, zarar ilkesi analitik bir perspektifle incelendikten sonra insan hakları ve özgürlükleri temeli üzerinde bir uluslararası adalet teorisini inşa etmenin mümkün olduğu ileri sürülmektedir.
There is an extensive debate over the concept of justice at the domestic level in political philosophy. However, the concept of justice has recently morphed into a highly discussed research object at the international level. The main purpose of this article is to map out reasonable moral foundations for a theory of international justice by appraising the theories of international justice and the critics of these theories. After analytically examiningthe moral foundations of the theory of international justice such as national sovereignty, duty to help, and the harm principle, the study suggests that it is possible to construct a theory of international justice based on human rights and freedoms.

Uluslararası adalet, Egemenlik, Yardım etme ödevi, Zarar ilkesi, İnsan hakları, International justice, Sovereignty, Duty to help, Harm principle, Human rights

Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Kocaoğlu, M. (2018). Uluslararası adaletin ahlaki temelleri. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 21, 40, 313-336