Yenidoğan pnömotorakslarının değerlendirilmesi

Küçük Resim Yok

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Göğüs duvarının iç yüzeyini ve akciğerin dış yüzeyini saran pariyetal veya viseral plevranın bütünlüğünün bozulması sonucu, plevral alana hava girmesi ile pnömotoraks oluşur. Çocuklarda pnömotoraks gibi hava kaçağı sendromlarının en sık görüldüğü dönem yenidoğan dönemidir. Çalışmalar ilk günlerde özellikle ilk 48 saatin pnömotoraks gelişmesi açısından en tehlikeli dönem olduğunu göstermiştir. Pnömotorakslı hastaların çoğunda altta yatan bir akciğer patolojisi olduğu, incelendiğinde yüksek ventilasyon oranı ile pnömotoraks arasında yakın ilişki olduğu bilinmektedir. Erkek çocuklarda, prematür bebeklerde, AC hastalığı olan, RDS'li, mekonyum aspirasyon sendromu olan CPAP ve mekanik ventilasyon alanlarda, böbrek anomalisi olanlarda daha sıklıkla pnömotoraks görülebilir. Tek taraflı pnömotoraksın üçte ikisi sağ tarafta görülmekte ve vakalarının %15-25'i çift taraflı olarak karşımıza çıkmaktadır. Nadir karşılaşılan bu patoloji zamanında teşhis ve tedavi edilmez ise mortalite ve morbiditesi yüksektir. Pnömotoraksın kesin tanısı akciğer grafileri ile konur. Yoğun bakımda sırtüstü yatmakta olan bebekte hava, retrosternal bölgede toplanacağı için, bebeğin pozisyonunu bozmadan lateral çekilecek akciğer grafisi ile tanı konulabilir. Acil durumlarda ve radyolojik tetkikin geciktiği hallerde, kuvvetli bir fiberoptik ışık kaynağı kullanılarak transilluminasyon yapılabilir. Pnömotoraks olan tarafta aydınlanma daha fazla olurken, normal olan taraf karanlık olarak görülür. Bu yöntemle tanı konan vakalarda, radyolojik incelemeyi beklemeksizin derhal dekompresyon yapılması hayat kurtarıcıdır. Asemptomatik pnömotorakslıların tedavi edilmesine gerek yoktur. Hafif semptomları olan term bebekte ise %100 oksijen verilerek alveol dışındaki havanın 38absorbsiyonuna çalışılır (azot yıkama tekniği). Pnömotoraksın kesin tedavisi göğüs tüpü yardımı ile sualtı drenajı yapılmasıdır. Göğüs tüpü, lokal anestezi altında, ön koltukaltı çizgisinin hemen yanında altıncı interkostal aralıktan konur. Biz bu çalışmamızda Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesinde, Göğüs Cerrahisi ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniğinin, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde ortak olarak takip edilen pnömotorakslı olguları genel olarak bir değerlendirmeye tabi tuttuk. Fakültemizde takip ve tedavi edilen yenidoğan pnömotorakslı olgularda, etiyoloji, klinik, prognoz ve tedavi olarak literatür bilgileri ile paralellik gösterdiğini tespit ettik.
Pneumothorax is formed by entering air into pleural area as a result of the damage in integrity of parietal or visceral pleura which encircles the interior surface of the breast wall and the exterior surface of the lungs. The most prevalent period of air escape syndromes in children such as pneumothorax is newly-born period. Researches have shown that particularly the first 48 hours is the most dangerous period in terms of developing pneumothorax. It is known that in most patients with pneumothorax there is an underlying cause of lung pathology and, when examined, there is a close relation between high ventilation level and pneumothorax. Pneumothorax is most likely to be seen in boys, premature- babies, patients having AC disease, those who have taken CPAP and mechanic ventilation having mekonium aspiration syndrome with RDS and those having kidney anomaly. The two-third (2/3) of one-sided pneumothorax is seen on the right side and the %15-25 of cases we confront is two-sided. Unless this rarely seen pathology is diagnosed and cured on time, its mortality and morbidity will be high. The exact diagnose of pneumothorax is explained by lung graphics. As air in a baby staying up back position in intensive care unit will be gathered in retrosternal region, a diagnosis can be put by getting a lateral lung graphic without changing the baby's position. In case of emergency and the delay of radiological examination, transillumination can be performed by using a powerful fiber optic light source. In the cases to whom these method is employed, performing immediate decompression without waiting radiological examination is life saving. It is not necessary to treat patients with pneumothorax. However, in term babies having mild symptoms, the absorption of air outside the alveoli (the technique of azoth washing) is tried by giving %100 oxygen. The exact treatment of pneumothorax is to perform underwater drainage with the help of breast tube. Breast tube is placed through the sixth intercostal which is under local anesthesia, next to the front axilla line. 40In this study, we generally evaluated the commonly followed cases of pneumothorax in new- born intensive care unit in Selçuk University Meram Medicine Faculty, Breast Surgery and Child Health and Diseases Clinic. We found out that in the new-born pneumothorax followed and treated in our faculty, etiology, clinic, prognosis and literature knowledge as treatment were parallel to each other.

Yenidoğan, Newborn, pnömotoraks, pneumothorax

Apilioğulları, B. (2005). Yenidoğan pnömotorakslarının değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon