Cerrahi Kliniklerde Çalışan Hemşirelerin İş Güvenliği

Amaç: Araştırma, cerrahi kliniklerde çalışan hemşirelerin iş güvenliğinin sağlanma durumunu belirlemekamacıyla yapıldı.Yöntem: Tanımlayıcı tipteki bu araştırma, üç farklı ilde bulunan üç üniversite hastanesinin cerrahi kliniklerindeçalışan 324 hemşire ile Ağustos-Ekim 2017 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Tanımlayıcı özelliklere ilişkinveriler, araştırmacılar tarafından hazırlanan veri formuyla, iş güvenliğine ilişkin veriler ise Hastanede SağlıkÇalışanı İş Güvenliği Ölçeği (HSÇİG) ile toplandı. Veri analizinde, sayı, yüzde, ortalama ve standart sapma,bağımsız gruplarda t testi, Bonferroni düzeltmeli tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanıldı.Bulgular: Hemşirelerin yaş ortalaması 33.067.17 yıl olup, %68.5’i lisans mezunu ve yarısından fazlasısürekli gece vardiyasında çalışmaktaydı. Hemşirelerin HSÇİG Ölçeği toplam puanı 121.4539.20 idi.Ameliyathane hemşirelerinin, “malzeme araç ve gereç denetimi”, “koruyucu önlemler ve kurallar” ve “fizikiortam uygunluk” alt ölçek puanları anlamlı olarak düşüktü. Sürekli gece çalışan hemşirelerin, “sağlık taramave kayıt sistemi”; bakım verdikleri hasta sayısı 1-5 olan hemşirelerin “malzeme, araç ve gereç denetimi”puanları anlamlı olarak düşüktü.Sonuç: Araştırma bulguları, cerrahi hemşirelerinin; özellikle ameliyathane hemşirelerinin, çalıştıklarıortamın güvenli olmadığını düşündüklerini, iş güvenliğinin “meslek hastalıkları ve şikayetler”, “yönetseldestek ve yaklaşımlar”ile“malzeme araç ve gereç denetimi” alt boyutlarını yetersiz olarak değerlendirdiğiniortaya koydu.
Aim: This study was conducted to determine the status of occupational safety of nurses working insurgical clinics.Method: This descriptive study was conducted on 324 nurses working in the surgical clinics of threeuniversity hospitals in three different cities during August–October 2017. Data related to descriptivefeatures were collected using the data collection form prepared by the researchers and The OccupationalSafety Scale (OSS) for health care personnel working in hospital. Number, percentage, mean and standarddeviation, independent t-test, and Bonferroni-corrected one-way analysis of variance (ANOVA) wereused for data analysis.Results: The mean age of the nurses was 33.067.17 years, 68.5% of them were undergraduates, andmore than half of them were working in continuous night shifts. The total OSS score of the nurses was121.4539.20. The subscale scores of “control of materials and equipment,” “protective measures andrules,” and “physical environment suitability” of the operating room nurses were significantly lower. Thescore of the “health screening and registration system” of nurses who worked constantly at night and thescores of “material, equipment, and equipment supervision” of nurses who provided care to one to fivepatients were significantly lower.Conclusion: This study showed that surgical nurses, especially operating room nurses, believed that theenvironment in which they were working was not safe and evaluated the subscales of occupational safety,such as “occupational diseases and complaints,” “managerial support and approaches,” and “control ofmaterials and equipment,” as inadequate.

Hemşirelik, Cerrahi Hemşireleri, Hastane Ortamı, İş Güvenliği, Surgical Nurses, Hospital Environment, Occupational Safety

Florence Nightingale Hemşirelik Dergisi (. İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale hemşirelik Yüksek Okulu Dergisi)

Altun Uğraş, G., Akyolcu, N., Kanat, C., Yüksel, S., Ayoğlu, T., Sayın, Y., Kanan, N. (2018). Cerrahi Kliniklerde Çalışan Hemşirelerin İş Güvenliği. Florence Nightingale Hemşirelik Dergisi. 26, 2, 93 - 101.