Akamprosat uygulanan alkolik sıçanların atriyum kasılmaları değişir mi?

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Kronik alkol kullanımı kalp kasılmasında bozuklukların oluşmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda da miyokard fonksiyonları üzerinde direk toksik etkiye neden olmaktadır. Bu yüzden alkol bağımlılığı tedavisinde kullanılacak farmakolojik ajanların kalple ilgili olası etkilerinin bilinmesi son derece önemlidir. Alkol bağımlılığı tedavisinde 2004 yılından beri yaygın olarak kullanılmaya başlayan akamprosatın hücre içerisine kalsiyum iyonunun akış hızını azalttığı bildirilmekle birlikte kalbin kasılma işlevi üzerinde farmakolojik bir etkisinin olup olmadığı bilinmemektedir. Bu nedenle bu çalışmada akamprosatın kalp kası üzerindeki etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma için 32 Wistar cinsi rat alındı ve dört eşit gruba ayrıldı. İlk grup kontrol grubu ve ikinci grup etanol (10 mg/kg/g) verilen gruptu. 3. gruba 200 mg/kg/g den akamprosat (Sigma- Aldrich), 4. gruba ise 200 mg/kg/g’den akamprosat ve 10 mg/kg/g’den etanol intragastrik (oral gavaj) olarak 21 gün boyunca verildi. 21. günün sonunda ratlara alkol bağımlılığı ve yoksunluk skorlaması yapıldı. Sonrasında sakrifiye edildi ve kalp dokusu çıkarıldı. Kalp dokusundan alınan atriyum dokusu izole organ banyosunda genlik ve kasılma frekansları ölçüldü. Alkol ve Alkol+Akamprosat gruplarında alkol bağımlılığı ve yoksunluk belirtileri gözlemlenmiştir. Oluşturulan tüm gruplardaki atriyum kasılmaları incelendiğinde ise gerim değerleri arasında istatistik olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. (p<0,05). Sonuç olarak alkol bağımlılığı oluşturulmuş sıçanlara uygulanan akamprosat tedavisinin kalp kasılması üzerinde negatif etkisinin olduğu görülmüştür. Tedavi protokolü açısından bu etkinin göz önünde bulundurulması yararlı olacaktır.
Chronic alcohol use causes disturbances in heart contraction. It also causes direct toxic effects on myocardial functions. Therefore, it is extremely important to know the possible cardiac effects of pharmacological agents to be used in the treatment of alcohol dependence. Although acamprosate, which has been widely used in the treatment of alcohol dependence since 2004, has been reported to decrease the flow rate of calcium ions into the cell, it is not known whether it has a pharmacological effect on the contractile function of the heart. Therefore, in this study, it was aimed to investigate the effects of acamprosate on heart muscle. Thirty-two Wistar rats were recruited for the study and divided into four equal groups. The first group was the control group and the second group was the group given ethanol (10 mg/kg/g). Group 3 was given 200 mg/kg/g acamprosate (Sigma-Aldrich), while group 4 was given 200 mg/kg/g acamprosate and 10 mg/kg/g ethanol intragastrically (oral gavage) for 21 days. At the end of the 21st day, the rats were scored for alcohol dependence and withdrawal. It was then sacrificed and the heart tissue was removed. The amplitude and contraction frequencies of the atrium tissue taken from the heart tissue were measured in the isolated organ bath. Alcohol dependence and withdrawal symptoms were observed in the Alcohol and Alcohol+Acamprosate groups. As a result, it was observed that acamprosate treatment applied to rats with alcohol dependence had a negative effect on cardiac contraction. It would be useful to consider this effect in terms of the treatment protocol.

Alkol, Alkol bağımlılığı, Akamprosat, İzole organ banyosu, Kalp kasılması, Alcohol, Alcohol dependent, Acamprosate, Isolated tissue bath, Heart contactions

Karakuş, B. N. (2022). Akamprosat uygulanan alkolik sıçanların atriyum kasılmaları değişir mi?. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fizyoloji Anabilim Dalı, Konya.