Hardox-500 Sac Malzemenin Şekillendirilebilirlik Davranışı Üzerinde Isıl İşlemin Etkisi

Gerçekleştirilen çalışmada, Hardox 500 sac malzeme oda sıcaklığında 90º V dip bükme kalıbında şekillendirildiğinde, kırılma ve çatlamalar meydana gelmiştir. Sac malzemenin şekillendirilebilirliğini arttırmak amacıyla farklı sıcaklıklarda (850ºC, 900ºC, 950ºC ve 1000ºC) normalizasyon ısıl işlemi uygulanmıştır. Normalizasyon ısıl işlemi sonrasında sac malzemelere, V dip bükme kalıbı kullanılarak direk ve ezerek bükme işlemleri uygulanmıştır. Bükme işlemleri sonrası sac malzemelerde, makro ve mikro boyutta herhangi bir kırılma veya çatlak oluşumlarının meydana gelmediği tespit edilmiştir. Artan normalizasyon ısıl işlem sıcaklıklarında, geri esneme miktarlarının azaldığı belirlenmiştir. Ezerek bükme işlemlerinde ise, geri esneme değerlerinin azaldığı tespit edilmiştir.
In this study, fracture and cracking were occurred when Hardox 500 sheet material formed at 90 V bottoming bending dies at room temperature. Hardox 500 sheet materials were normalized at different temperatures (850ºC, 900ºC, 950ºC and 1000ºC) to increase formability. Direct and crushed bending processing were made using the V bottoming bending die on the sheet materials after the normalization heat treatment. After macro and micro analyses of bended sheet materials, any crack and fracture formation were not observed. The amount of spring back decreased with increasing normalization temperatures. In the crushed bending process, it is also determined that the amount of spring-back value decreased.

Geri esneme, V dip bükme, Normalizasyon ısıl işlemi, Spring back, V bottoming bending, Normalization heat treatment

Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım ve Teknoloji

Gökmeşe, H., Özdemir, M. (2016). Hardox-500 sac malzemenin şekillendirilebilirlik davranışı üzerinde ısıl işlemin etkisi. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım ve Teknoloji, 4, 4, 343-349.