Siyaset felsefesinde insani müdahale problemi

Aynı siyasi sınırlar içerisinde yaşayan insanlar, birbirleriyle ve toplumsal,siyasal, ekonomik kurumlarla olan ilişkilerinde sürekli olarak adil olmayandurumlarla karşılaştıkları gibi uluslararası alanda da adaletsizliklere muhatapolmaktadır. Küresel yoksulluk, iç savaş, göç, küresel ısınma insanlarınyüzleşmek zorunda oldukları bazı küresel sorunlardır. Son yüzyılda dünyanınfarklı bölgelerinde insan haklarının yaygın bir şekilde devletler tarafından ihlaledilmesi insani müdahaleyi siyaset felsefesinde en çok tartışılan araştırmanesnelerinden birine dönüştürmüştür. Bu makalenin temel amacı, insanimüdahalenin ahlaki temellerini sorgulamaktır. Bu çalışma, insan haklarıihlallerine rağmen küresel arenada ulusal egemenliğin ve ulusal çıkarınkorunması adına insani müdahaleye karşı çıkan anlayışı reddederken insanhaklarını ve özgürlüklerini korumaya yönelik insani müdahalenin evrensel ahlakibir zorunluluk olduğunu savunmaktadır.
People living within the same political borders not only face unfair conditions intheir relationship with each other as well as social, political, and economicinstitutions but also are exposed to injustice at the international level. Globalpoverty, civil war, immigration, and global warming are some of the globalproblems that human beings have to face. Humanitarian intervention has recentlymorphed into one of the most highly discussed issues in political philosophy dueto the fact that human rights have been vastly violated by individual states withinthe last century. The main purpose of this study is to examine the moralfoundations of humanitarian intervention. This study challanges the idea thatrejects humanitarian intervention in order to protect national sovereignty andnational interest at the global level although human rights are violated by a state,and it argues that Humanitarian Intervention is a universal obligation to protecthuman rights and freedoms.

İnsani müdahale, Realizm, Kozmopolitanizm, Egemenlik, İnsan hakları, Humanitarian intervention, Realism, Cosmopolitanism, Sovereignty, Human rights

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Kocaoğlu, M. (2018). Siyaset felsefesinde insani müdahale problemi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 18, 4, 213-234.