Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

A2780 ovaryum kanseri hücre hattına paklitaksel ve mirtazapinin değişik dozları tek tek veya kombine olarak uygulandı. 24 ve 48 saatlik ilaç uygulaması sonrası hücre canlılığı MTT testi değerlendirildi. 24 saatlik uygulamada akridin oranj ve etil bromid ile boyanan hücrelerde apoptotik ve nekrotik hücreler sayıldı. İstatistiksel olarak değerlendirildi. Çalışmamızda 24 saat süreyle uygulanan mirtazapin IC50 dozunda, AO/EB ile boyanan hücrelerde apoptozis ve nekrozisin kontrol grubuna göre anlamlı derecede arttığı ve mirtazapinin tek başına A2780 hücrelerinde apoptozise göre hücrelerde nekrozisi arttırdığı belirlendi. 24 saat süreyle uygulanan paklitasel IC50 dozunda, AO/EB ile boyanan hücrelerde apoptozis ve nekrozisisin kontrol grubuna göre anlamlı derecede arttığı ve paklitakselin tek başına A2780 hücrelerinde nekrozise oranla hücrelerde apoptozisi arttırdığı belirlendi. 24 saat süreli mirtazapinin 1 mikromolar dozu, paklitakselin IC50 dozu olan 7,5 mikromolar dozu, 0,5 mikmolara düşürdü. Kemoterapinin yan etkilerini azaltabilecek ve daha güvenli bir doz aralığı sunan veriler elde edilmiş oldu. Bu veriler eşliğinde kemoterapinin yan etkilerini azaltabilecek bir tedavi yaklaşımı elde edilmiş olabilir
Different doses of paclitaxel and mirtazapine were administered individually or in combination in the A2780 ovarian cancer cell line.cell viability and was investigated by MTT assay after 24 and 48 hours of drug administration. Apoptotic and necrotic cells were counted in cells stained with acridine orange and ethyl bromide for 24 hours treatment. It was evaluated statistically. At the dose of mirtazapine IC50 applied for 24 hours in our study, apoptosis and necrosis in cells stained with AO/EB increased significantly compared to the control group and mirtazapine alone has been shown to increase necrosis in cells according to apoptosis in A2780 cells. At the dose of paclitaxel IC50 applied for 24 hours, apoptosis and necrosis in cells stained with AO/EB increased significantly compared to the control group and that paclitaxel alone increased apoptosis in cells according to necrosis in A2780 cells. 1 micromolar dose of mirtazapine treatment for 24 hours, reduced IC50 dose of paclitaxel from 7.5 micromolar to 0.5 micromolar. Thus it was possible to reduce the side effects of chemotherapy and provide a more safe dose range. In the presence of this data, a treatment approach may be obtained that may reduce the side effects of chemotherapy.

A2780, Apoptozis, Mirtazapin, Paklitaksel, A2780, Apoptosis, Mirtazapine, Paclitaxel

Koç, T. (2017). Paklitaksel ve mirtazapinin A2780 hücrelerine etkilerinin proliferasyon ve apoptozis yönünden değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı, Konya.