2011

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

P. aeruginosa önemli bir nazokomiyal patojendir. Uzun hastanede kalış süresine, yüksek tedavi maliyeti, morbidite ve mortaliteye neden olur. Bu çalışmanın amacı, imipenem dirençli P. aeruginosa nedenli sağlık bakımı ile ilişkili enfeksiyonlar için risk faktörlerinin ve mortalite üzerine olan etkinin tanımlanmasıdır.Metot: Çalışma (retrospektif-kohort) Konya il merkezinde bulunan Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Eğitim Hastanesi'nde, 1 Ocak 2007 ile 31 Aralık 2009 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Sağlık bakımı ile ilişkili enfeksiyonlar Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (CDC) tanı kriterlerine göre tanımlanmıştır. P. aeruginosa nedenli sağlık bakımı ile ilişkili enfeksiyon tanımlanan hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. İlk P. aeruginosa izolasyonu dikkate alınmıştır. İmipenem dirençli P. aeruginosa nedenli sağlık bakımı ile ilişkili enfeksiyon tanımlanan hastalar ile İmipenem duyarlı P. aeruginosa nedenli sağlık bakımı ile ilişkili enfeksiyon tanımlanan hastalar karşılaştırılmıştır.Bulgular: 285 suşun 181 tanesi ( % 63,5 ) imipenem duyarlı, 104 ( % 36,5 ) tanesi imipenem dirençli olarak tespit edilmiştir. Çok değişkenli analizde önceden karbapenem kulanma öyküsü (odds oranı[OR]:2,39, 95% konfidans intervali [CI]: 1,43?4,00, p; 0,001), ventilatör ilişkili pnömoni varlığı, (OR:2,77 CI:1,66?4,63 p;0,000), derin trakeal aspirat örneği ( OR:3,26, CI:1,93?5,49, p;0,000) bağımsız risk faktörü olmuştur. Mortalite oranı imipenem dirençli grupta % 19,2, imipenem duyarlı grupta % 19,8, olarak belirlenmiştir. Mortalite ile imipenem direnci arasında ilişki bulunamamıştır.Sonuç: Karbapenem kulanım öyküsü, ventilatör ilişkili pnömoni varlığı, derin trakeal aspirat örneği imipenem direnci için bağımsız risk faktörüdür. İmipenem dirençli P. aeruginosa nedenli sağlık bakımı ilişkili enfeksiyonlarda tüm riskler faktörleri düzeltilebilir özelliktedir. İmipenem direnci mortalite üzerine etkisizdir.
P. aeruginosa is an important nosocomial pathogen. It causes long in hospital stay, high cost, morbidity and mortality. The aim of this study was to determine the risk factors and effect on mortality for nosocomial infections of imipenem-resistant P. aeruginosa.Methods: A study (retrospective-cohort) was performed at Selçuk University Meram Medical School Education Hospital in Konya, from 1st January 2007 to 31th December 2009. Nosocomial infections were defined according to Center for Disease Control (CDC) criteria. The patients with nosocomial P. aeruginosa infection were included in the study. First isolation of P. aeruginosa was considered. Patients with imipenem-resistant P. aeruginosa nosocomial infections were compared to those with imipenem-sensitive P. aeruginosa nosocomial infections.Results: Imipenem-resistant P. aeruginosa was isolated from 104 ( % 36,5 ) patients, and imipenem-sensitive P. aeruginosa was isolated from 181 ( % 63,5 ) patients during the study period. In multivariate analysis, previous use of carbapenem (odds ratio [OR]:2,39, 95% confidence interval [CI]: 1,43?4,00, p; 0,001) , diagnosis of ventilator associated pneumonia (OR:2,77 CI:1,66?4,63 p;0,000), samples of deep tracheal aspirate ( OR:3,26, CI:1,93?5,49, p;0,000) were independently associated with imipenem resistance. Mortality rate in imipenem-resistant P. aeruginosa group was 19,2 %, and 19,8 % in imipenem-sensitive P. aeruginosa group.Conclusion: Previous use of carbapenem, diagnosis of ventilator associated pneumonia, samples of deep tracheal aspirate were independently associated with imipenem resistance. All risk factors for imipenem resistance were modifiable. Imipenem resistance was not associated with mortality.

Mortalite, Mortality, Pseudomonas aeruginosa, İlaçlara direnç, Drug resistance, İlaçlara direnç-mikrobiyal, Drug resistance-microbial

Genç, N. (2011). Hastane kökenli İmipenem dirençli Pseudomonas aeruginosa enfeksiyonlarında risk faktörleri, antibiyotik duyarlılığı ve mortalitenin değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon