Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Değişen çevre koşulları, yaşanılan kültürel değişimler ve ilerleyen teknolojik gelişmeler ile birlikte yönetim fonksiyonlarında gelişmeler meydana gelmektedir. Açımlayıcı sıralı karma desenine göre yürütülen bu tezin amacı; çevresel değişimler, kültürel değişimler ve teknolojik gelişmeler gibi etmenler ile hem Endüstri 4.0 teknolojileri aracılığıyla yönetim fonksiyonları üzerindeki etkisini belirlemek hem de elde edilen nitel bulguların altında yatan unsurları derinlemesine incelemektir. Araştırma problemine açıklık getirmek amacıyla nicel kısımda 401 katılımcı, nitel kısmına toplamda 10 katılımcı ile çalışma yürütülmüştür. Nitekim Yönetim 4.0 öngörüsü üzerine bir tartışma gerçekleştirilmiş ve bu öngörünün gerçekliği tartışılmıştır. Yeni bir yönetim anlayışının olması gerektiği ve yönetsel paradigma değişimleri yaşandığı çıktısına ulaşılmıştır. Nihai araştırma sonucuyla Türkiye'de Endüstri 4.0 teknolojileri kullanım alanının yaygınlaşmadığı çıktısı elde edilmektedir. Fakat Türkiye'deki işletme yöneticileri Endüstri 4.0 teknolojileri kullanım gereksinimin bilincinde olduğu ortaya çıkmaktadır.
Changing environmental conditions, cultural changes and advancing technological developments have led to developments in management functions. The aim of this thesis, which is carried out according to the exploratory sequential mixed design, is to determine the impact of factors such as environmental changes, cultural changes and technological developments on management functions through Industry 4.0 technologies and to examine in depth the underlying elements of the qualitative findings obtained. In order to clarify the research problem, the study was conducted with 401 participants in the quantitative part and 10 participants in the qualitative part. As a matter of fact, a discussion was held on the prediction of Management 4.0 and the reality of this prediction was discussed. It has been concluded that there should be a new understanding of management and that there are managerial paradigm changes. As a result of the final research, it is concluded that the use of Industry 4.0 technologies is not widespread in Turkey. However, business managers in Turkey are aware of the need to use Industry 4.0 technologies.

Doktora Tezi

Yönetim 4.0, Yönetimde Yeni Yaklaşımlar, Yönetimde Paradigma Değişimi, Management 4.0, New Approaches in Management, Paradigm Shift in Management

Yılmaz Gezgin, A. (2023). Yönetim 4.0 öngörüsü bağlamında çevresel, kültürel ve teknolojik değişimlerin yönetim fonksiyonlarına etkisinde endüstri 4.0'ın rolü: ISO 1000 işletmeleri üzerine bir araştırma. (Yayımlanmamış doktora tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Konya.