Küçük Resim Yok

Necmettin Erbakan Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Amaç: Genç nüfusta en sık görülen dizabilite nedeni olan migren hastalığının patofizyolojisinin anlaşılması açısından kanda değerlendirilecek biyobelirteç ihtiyacı ve tedavi hedefleri önemli yer tutmaktadır. Bu nedenle epizodik migren tanılı hastalarda daha önce çalışılmamış netrin-1 düzeyinin ve CGRP ailesinde yer alan amilin düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Metod: Çalışmaya Ocak-Nisan 2024 tarihlerinde Nöroloji Polikliniği’ne başvuran ICHD-3’e (Baş ağrısı bozukluklarının uluslararası sınıflaması) göre epizodik migren tanılı veyahut yeni tanı almış hastalar dahil edildi. Hastalar yaş, cinsiyet, Vücut Kitle İndeksi (VKİ), baş ağrısının klinik özellikleri, günlük hayatı etkileme derecesine göre ölçeklerle değerlendirilen baş ağrısı şiddeti, aura varlığı, beslenme ve uyku alışkanlıkları değerlendirilerek, hastaların 25’i atak, 35’si atak dışı, 30’i sağlıklı kontrol grubu olmak üzere venöz kandan alınan örneklerden elde edilen serumda netrin-1 ve amilin düzeyleri değerlendirilip belirtilen özelliklerle karşılaştırılmıştır. Bulgular: Değerlendirilen 60 epizodik migren hastasının 53’ü (%88,3) kadın iken 7’si(%11,7) erkekti. Hastaların ortalama yaşı 34,2 idi. Epizodik migren hastalarında netrin-1 migren hastalarında kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde düşük bulunmuştur (p: 0,038). Epizodik migren hastalarında netrin-1 ve amilin değerlerinin atak sırasında ve atak dışında kontrol grubundaki değerlerden düşük sonuçlanmıştır. Auralı migren hastalarının VAS, MIDAS, HIT-6 klinik skorları aurasız migren hastalarına göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde yüksek idi. Auralı migren hastalarında serum netrin-1 ve amilin değerleri aurasız migrenli hastalara göre daha düşük değerlerde elde edildi fakat istatistiksel olarak anlamlılık saptanmadı. Sonuç: Çalışmamızda epizodik migren hastalarında serum netrin-1 düzeyleri; atak sırasında ve atak arasında farklılık göstermeden migren hastaları grubunda kontrol grubundan düşük saptanmıştır. Auralı migren hastalarında netrin-1 ve amilin değerlerinin düşük saptanması auralı hastalarda inflamatuar süreçlerin daha şiddetli bir şekilde oluştuğu ve kliniği etkilediği şeklinde yorumlanabilir. Ayrıca epizodik migren hastalarında netrin-1 ve amilin değerlerinin atak sırasında ve atak dışında kontrol grubundaki değerlerden düşük sonuçlanması migrenli hastaların serebral inflamatuar ve yapısal süreçlerde atak dışında dahi sağlıklı kontroller dışında değişiklikler oluştuğuna dair yönlendirici olabilir. Bu parametreler üzerinde ileri çalışmalar ile daha anlamlı sonuçlara ulaşmak mümkün olacaktır.
ackground: In order to understand the pathophysiology of migraine disease, which is the most common cause of disability in the young population, the need for markers to be evaluated in the blood and treatment targets have an important place. Therefore, we aimed to evaluate netrin-1 level and amylin levels in the CGRP family in patients with episodic migraine, which have not been studied before. Methods and Matherials: Patients with a diagnosis of episodic migraine or newly diagnosed episodic migraine according to ICHD-3 (International Classification of Headache Disorders) who applied to the Neurology Outpatient Clinic between January and April 2024 were included in the study. Age, gender, Body Mass Index (BMI), clinical features of headache, severity of headache assessed by scales according to the degree of affecting daily life, presence of aura, diet and sleep habits were evaluated, and netrin-1 and amylin levels in serum obtained from venous blood samples of 25 attack, 35 non-attack and 30 healthy control groups were evaluated and compared with the specified characteristics. Results: Of the 60 episodic migraine patients evaluated, 53 (88.3%) were female and 7 (11.7%) were male. The mean age of the patients was 34.2 years. Netrin-1 was found to be statistically significantly lower in episodic migraine patients compared to the control group (p: 0.038). Netrin-1 and amylin values in episodic migraine patients were found to be lower than the values in the control group during and outside the attack. VAS, MIDAS, HIT-6 clinical scores of migraine patients with aura were statistically significantly higher than migraine patients without aura. Serum netrin-1 and amylin levels were lower in migraine patients with migraine with aura than in migraine patients without aura, but statistical significance was not found. Conclusions: In our study, serum netrin-1 levels in episodic migraine patients were found to be lower in the migraine patients group than in the control group without any difference during and between attacks. The low levels of netrin-1 and amylin in migraine patients with aura may be interpreted as inflammatory processes occur more severely in patients with aura and affect the clinic. In addition, the fact that netrin-1 and amylin values in episodic migraine patients were lower than the values in the control group during and outside the attack may be a guide that changes occur in cerebral inflammatory and structural processes in patients with migraine, even outside the attack, compared to healthy controls. It will be possible to reach more meaningful results with further studies on these parameters.

Epizodik migren, Episodic migraine, auralı migren, migraine with aura, netrin-1, amilin, amylin, nöroinflamasyon, neuroinflammation

İnce, A. (2024). Epizodik migren hastalarında serum netrin-1 ve amilin düzeylerinin değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Nöroloji Anabilim Dalı, Konya.