Küçük Resim Yok

1996

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Kliniğinde 1994 Ocak 1996 Eylül tarihleri arasında 16 vakaya mediastinal eksplorasyon uygulanmıştır. Vakaların 1 l'i erkek, 5'i kadındır. En küçük hastamız 35, en yaşlı hastamız ise 68 yaşında olup yaş ortalaması 53.8 dir. Bunların 13 (%81.25)'üne sağ anterior mediastinotomi, 2(% 12.4)'sine sol anterior mediastinotomi, 1(% 6.25)'inede servikal mediastinoskopi uygulanmıştır. Sağ anterior mediastinotomi uygulanan vakaların Tinden biopsi alınamamış, biopsi için torakotomi gerekmiştir. 16 vakanın 14(% 87.50)'ünde mediastinal eksplorasyonla patolojik tanıya ulaşılabilmiştir. Anterior mediastinotomi uygulanan vakaların 3 'ünde epidermoid karsinom, 3'ünde sarkoidoz, 2'sinde küçük hücreli Ca, 2'sinde lenfoma, 2'sinde tüberküloz ve Tinde kronik nonspesifik iltihap tanısı konmuştur. Torakotomi uygulanan bir hastada sonuç sarkoidoz olarak alınmıştır. Servikal mediastinoskopi uygulanan bir vakada da patolojik sonuç antrakozis olarak tespit edilmiştir. Hiçbir vakada operatif komplikasyon ve mortalite gözlenmemiştir.
Between Jaunary 1994 and September 1996, 16 patients with mediastinal mass were surgically explored. 1 1 of them were male and 5 were female. Their ages were ranged 35 to 68 (mean 53.8). 13 patients (81.25 %) were performed right anterior mediastinotomy, 2 patients were performed left anterior mediastinotomy and one of them was done cervical mediastinoscopy. In a case of right anterior mediastinotomy group, the procedure failed and thoracotomy required. 14 cases of 16(87.50 %) pathologic diagnosis was by mediastinal exploration. Pathologic examination revealed epidermoid carcinoma in 3 patients, sarcoidosis in 3 patients, oat cell carcinoma in 2 patients, lenfoma in 2 patients, tuberculosis in 2 and chronic nonspesific inflamation in 1 patients m the anterior mediastinotomy group. The patient who required thoracotomy was diagnosed as sarcoidosis. The patient who underwent mediastinoscopy was diagnosed as antracosis. No operative complication and mortality occured..w

Akciğer, Lung, Drenaj, Drainage, Lenf nodları, Lymph nodes, Mediastinal hastalıklar, Mediastinal diseases, Mediastinoskopi, Mediastinoscopy

Akyol, K. G. (1996). İntratorasik lezyonlarda mediastinoskopi ve anterior mediastinostominin tanı değeri. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon