Küçük Resim Yok

1998

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Testis torsiyonunda, torsiyonunun süresi ve torsiyonun derecesine bağlı olarak testiste nekroza kadar varan histopatolojik değişiklikler olmaktadır. Kan akımının detorsiyonla yeniden artışı reperfüzyon olarak bilinir ve reperfüzyonda dokuda hasara neden olan oksijen radikalleri ve lipid peroksidasyonu artar. Beraberinde serum ve dokudaki biyokimyasal enzimlerde de artışlar olmaktadır. Birçok enzim ve ilaçlarla bu hasardan korunmak mümkündür. Bu amaçla birçok antioksidan ajan kullanılmıştır. Bizde çalışmamızda testisde oluşan iskemi-reperfüzyon hasarını azaltmak için etkinliği birçok çalışmada kanıtlanmış allopurinol ile daha önce bu amaçla hiç kullanılmamış melatonin! kullanmayı amaçladık. İskemi-reperfüzyon hasarını belirlemek için iskemik testis dokusunda oluşan laktik asit ve lipid peroksit (MDA) ölçümü ile, serumdaki enzimatik değişikliklerin tayini için SGOT,SGPT,CPK ve LDH seviyelerini ve yine testis dokusunda oluşmuş histopatolojik değişiklikleri ortaya koymaya çalıştık. Çalışmamızda 60 adet prepubertal erkek Wistar albino sıçan kullanarak 5 grup oluşturuldu. Kontrol grubunda (n=8) serum ve testis dokusundaki biyokimyasal değerleri, histopatolojik verileri standart olarak kabul edildi. îskemi grubunda (n=10) 6 saatlik 720° sol testis torsiyonu sonucu elde edilen değerlerde bariz iskemi oluştuğunu ve değerlerin istatistiksel olarak anlamlı derece de yükseldiği görüldü. Cosentino ve ark.nın histopatolojik sınıflandırmasına göre çoğunluğunda grade III ile uyumlu sonuçlar elde edildi. Reperfüzyon grubunda(n=12), iskemik hasarın daha da arttığı hem biyokiyasal hem de histopatolojik olarak gönüldü. Allopurinol grubunda (n=13) hem serum biyokimyasal değerleri hem de doku laktat ve MDA değerlerini iskemi ve reperfüzyon gruplarına göre kısmen düzeldiği, ancak bu düzelmenin melatonin grubundaki kadar etkili olmadığı görüldü. Melatonin grubunda (n=17) 6 saatlik iskemi sonrası verilen melatonin ile beraber 6 saatlik reperfüzyonun iskemi-reperfüzyon hasarını anlamlı derecede önlediği belirlendi. Bu her iki grupta histopatolojik değişikliklerin reperfüzyon grubundan daha az olduğu tespit edildi. Bu çalışmanın sonucunda, iskemi-reperfüzyon hasarını gösteren hem serum hem de iskemik dokudaki biyokimyasal değerlerde histopatolojik bulgular melatoninin.34.allopürinolden daha etkili olduğunu göstermiştir. Melatoninin allopurinolden daha etkili olması; daha güçlü bir antioksidan olmasına ve spermatogenezisin çeşitli aşamalarındaki olumlu etkisine bağlanmıştır. Buda testiküler iskemireperfüzyon hasarında melatoninin kullanabilirliğini ortaya koymaktadır..

Allopürinol, Allopurinol, Melatonin, Melatonin, Reperfüzyon lezyonu, Reperfusion injury

Dağdöndüren, L. (1998). Deneysel testis torsiyonunda iskemi-reperfüzyon hasarına allopurinol ve melatoninin etkileri. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon