Küçük Resim Yok

1986

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Çalışmamızda elde edilen sonuçları şu şekilde sıralayabiliriz t 1 - Kronik tonsillitis! olan 50 hastanın ASO titrasyonu değerleri anlamlı derecede yüksek bulundu. Tonsillekto- miden bir ay sonra kontrole gelen hastaların ASO değerleri normal sınırlar içine İnmemekle birlikte ameliyattan önceki değerlerine oranla anlamlı derecede düşük bulundu. İkinci ay sonunda bu değer daha düşerek tonsillektominin fokal enfeksiyonu ortadan kaldırması yönünden etkili olduğunu- gösterdin t i.^. 2C-reaktif protein kronik tonsillitis vakalarında ($28) oranında + bulundu. Bu oran tonsillektomiden sonraki birinci ay sonunda (%12), ikinci ay? sonunda (%2) ye düşmüş tür* 3 - Ameliyat öncesi boğaz kültürlerinde Beta hemoli tik streptekok (%AA) oranında, Alfa hemolifeik i.%10), Neisse ria (%66), PnÖmokok (%68) oranında tesbit edilmiştir. n Tonsillektomidenl ay sonra boğazda beta hemolitik streptokok görülme oranı (%l£)ye> 2. ayda (%4)'e düşerken, normal boğaz florası olarak kabul ettiğimiz alfa hemolitik streptokoklar, Neisseria, Pnömokok'ta artma bulunmuştur» ÖZET Kronik tonsillitisli 50 hastada fokal enfeksiyon ve serolojik testler yönünden, ameliyat öncesi ve sonrası değişikliklerin ne yönde etkilenebilecekleri araştırılmıştır» 50 hastada fokal odak olarak belirlediğimiz tonsillerin çıkarılması ile kronik tonsill itişte yüksekliğini belirlediğimiz, ASO' nun anlamlı oranda düşmesi! vakaların bir kısmında kanda mevcudiyetini gösterebildiğimiz C-reaktif proteinlerin kaybolması ve eritrosit sedimantasyon hızında büyük ölçüde azalma, tonsillektominin bizim vakalarımızda fokal enfek siyon odağının ortadan kaldırılmasında olumlu rol oynadığı kanısındayız.41 Kliniğimizde tonsillektomi amelİ7/atı olmak üzere müracaat eden hastalardan çok dikkatli bir anamnez alındıktan sonra titiz bir klinik muayene yapılmakta ve gereğinde özel laboratuar incelemeleri yapılmaktadır. Sonuç olarak, tonâillektomi endikasyonuj klinik muayene ve gerekli laboratuar incelemeleri titizlikle uygulandığı takdirde yapılan ameliyatın iyi netice vere ceğini söyleyebiliriz.

ntistreptolizin = Antistreptolysin ; Boğaz kültürü = Throat culture ; C reaktif protein = C reactive protein ; Tonsillektomi = Tonsillectomy, Antistreptolizin, Antistreptolysin, Boğaz kültürü, Throat culture, C reaktif protein, C reactive protein, Tonsillektomi., Tonsillectomy

Ünal, M. (1986). Tonsillektomi öncesi ve sonrası boğaz kültürü, ASO, latex, CRP, sedimantasyon değerlerinin karşılaştırılması. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon