Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Amaç: Yapılan çalışmalarda kanserli dokunun sinir hücreleri vasıtasıyla beyin ile iletişim halinde olduğu, kanserin beyin tarafından regüle edilebileceği bildirilmiştir. Kanserli hastalarda beyin görüntüleme yapılarak bölgesel metabolik değişikliklerin kanser biyolojisi hakkında fikir verebileceği düşünülmektedir. Çalışmamızda akciğer kanseri tanılı hastaların beyin PET görüntülemeleri yapılarak bölgesel metabolik değişiklikleri saptamayı amaçladık. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza evreleme amacıyla PET/BT görüntüleme yapılan 44 akciğer kanseri tanılı hasta ve malignite tanısı olmayan 17 kişi dahil edildi. Tüm bireylerin tüm beyin ve beyin sapı dahil olmak üzere 66 farklı beyin bölgesinin SUVmean değerleri not edildi. Ayrıca bu değerler tüm beyin ve beyin sapı SUVmean değerlerine oranlandı. Tüm ölçüm ve oranların her iki grup arasında farklılık olup olmadığına bakıldı. Hasta grubunun toplam tümör yükü hesaplanarak yaptığımız ölçümlerle korelasyonuna bakıldı. Ayrıca yine bu ölçümlerin patolojik alt tiplerle ilişkisi incelendi. Bulgular: Hasta grubumuzda çoğu beyin bölgesinin SUVmean değeri anlamlı olarak düşük hesaplandı. Ancak yapılan oranlamalarda bu sayı daha azdı. Özellikle frontal lob ve bazı bölümleri, inferior temporal gyrus ve cingulat ve paracingulat gyrus oranlarında anlamlı düşüklük saptandı. Kaudat nükleus ve pallidum oranları ise hasta grubunda yüksek saptandı. TLG ile korelasyonuna bakıldığında bazal gangliyonlar, sağ insula, amigdala ve sağ hipokampus oranlarında pozitif korelasyon tespit edildi. Negatif korelasyon gösteren bölgeler ise sol frontal lob ve bazı bölgeleri, bazı temporal ve parietal lob bölgelerinin oranlarıdır. Patolojik alt tipler üzerinden yaptığımız analizde ise küçük hücreli kanser grubunda TLG, sol pallidum ve sağ precentral gyrus oranı yüksek saptandı. Cerebellum, bazı frontal, temporal ve parietal lob bölgelerinin oranları ise düşük hesaplandı. Sonuç: Çalışmamızda hasta grubunun beyin metabolizmasının birçok alanda azaldığını saptadık. Bunu tümör dokusunun beyin ile girdiği glukoz rekabeti ile ilişkili olarak yorumladık. Ancak özellikle frontal lobun hastanın depresif durumu ve bilişsel gerilemesi ile yakından ilişkili olabileceği de göz ardı edilmemelidir. Yine paraneoplastik nörolojik sendromlar gibi beyin metabolizmasını etkileyebilecek patolojiler de akılda tutulmalıdır. Hasta grubunda metabolizma oranı yüksek saptanan bölgelerden özellikle bazal ganliyonların akciğer kanseri prognozu ile yakından ilişkili olabileceğini düşünmekteyiz.
Background and aim: Studies have reported that cancerous tissue communicates with the brain through nerve cells, and that cancer can be regulated by the brain. It is thought that regional metabolic changes can give an idea about the biology of cancer by performing brain imaging in cancer patients. In our study, we aimed to determine the regional metabolic changes by performing brain PET imaging in patients diagnosed with lung cancer. Materials and methods: Our study included 44 patients who underwent PET/CT imaging for staging and 17 patients without a diagnosis of malignancy. SUVmean values of 66 different brain regions were noted, including the whole brain and brainstem of all individuals. In addition, these values were proportioned to the whole brain and brainstem SUVmean values. It was checked whether all measurements and ratios differed between the two groups. The total tumor burden of the patient group was calculated and its correlation with the measurements we made was checked. In addition, the relationship of these measurements with pathological subtypes was examined. Results: In our patient group, the SUVmean value of most brain regions was calculated to be significantly lower. However, this number was less in the ratios made. Especially the frontal lobe and some parts of it, the inferior temporal gyrus, and the cingulate and paracingulate gyrus ratios were significantly lower. The caudate nucleus and pallidum ratios were found to be high in the patient group. Considering the correlation with TLG, a positive correlation was found in the ratios of basal ganglia, right insula, amygdala and right hippocampus. Negatively correlated regions are the rates of some regions of the temporal, parietal, and left frontal lobes. In our analysis on pathological subtypes, left pallidum, right precentral gyrus ratio and TLG were found to be high in the small cell cancer group. The ratios of the cerebellum, some frontal, temporal and parietal lobes were low. In our study, we showed that the brain metabolism of the patient group decreased in many areas. This means that the tumor tissue enters into glucose competition with the brain. However, it should not be ignored that especially the frontal lobe may be closely related to depressive state and cognitive decline.Pathologies that may affect brain metabolism, such as paraneoplastic neurological syndromes, should also be kept in mind. We think that high metabolic rate regions especially basal ganglia in the patient group, may be closely related to the prognosis of lung cancer.

Akciğer kanseri, Beyin PET, SUVmean, Bazal gangliyon, Frontal lob, Lung cancer, Brain PET, SUVmean, Basal ganglia, Frontal lobe

Şen, A. E. (2021). Akciğer kanseri tanılı hastalarda tedavi öncesi evreleme amaçlı yapılan 18F-FDG PET/BT görüntüleri ile beyin metabolizmasının değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Radyoloji Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon