Streptozotosinle oluşturulan diabete deneysel nesidioblastozisin etkisi

1995

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Kırk özel tip rata 40 ml/kg/gün(4 gün süreli) intraperitoneal streptozotosin verilerek tümünde deneysel diabet oluşturuldu. Diabetin oluştuğu klinik bulgu, açlık kan şekeri, idrar şekeri ve plazma insulin değerleri ile gösterildi. Diabetik hayvanlar 10 ar deneklik 4 guruba ayrıldı. I. Gruba( Kontrol grubu ) sham ameliyatı yapıldı. II. Grubta pankreas baş düzeyinde polipropilen ile, IH. Grubta pankreas baş düzeyinde krome katgüt ile, IV. Grubta pankreas baş düzeyinde polisülfonla sarıldı. Üçüncü haftanın sonunda kontrol grubunda 1(%14), II. grupta 3(%43), in.grupta 2(%40), IV.grupta 2(%33) denekte düzelme görüldü. Diabetleri düzeldi. Bu düzelme klinik ve laboratuvar olarak kanıtlandı. Düzelen denekler kilo aldı. AKŞ, idrar şekerleri ve plazma insulin değerleri normal seviyelere geldi. Klinik ve laboratuvar bulguları, histolojik olarak net bir şekilde desteklenemedi. Bu durum metodolojideki aksamalara bağlandı. Sonuçta deneysel nesidioblastozis hayvandaki pankreas ve materyale spesifik değildir. Hamster yerine rat, selofan yerine polipropilen, polisülfon gibi sarma materyalinin de kullanılabileceği kanısına varıldı.

Diabetes mellitus, Diabetes mellitus, Hipoglisemi, Hypoglycemia, Pankreas hastalıkları, Pancreatic diseases

Vatansev, C. (1995). Streptozotosinle oluşturulan diabete deneysel nesidioblastozisin etkisi. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon