Alüminyum endüstrisinde çalışan işçilerde solunum fonksiyon testleri

Küçük Resim Yok

1995

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Bu çalışma, 1994 yılı Haziran ve Ağustos aylarında, Konya Seydişehir alüminyum fabrikasında çalışan yaşları 24-48 arasında değişen 55 erkek işçi ve alüminyum tozundan uzakta ı Konya' da) yaşayan değişik meslek gruplarından yaşları 25-46 arasında değişen 30 sağlıklı erkek birey üzerinde gerçekleştirildi. Araştırmaya katılan işçilerin 38' i elektroliz bölümünde, 17' si aynı fabrikanın farklı bölümlerinde çalışmaktaydı. Çalışmanın amacı, alüminyum fabrikasında çalışan ve alüminyum tozuna maruz kalan işçilerin serum Al düzeyleri ile solunumsal parametreler (FVC, FEV1, FEV1 / FVC, FEF 25-75, PEF. MVV, RV, TLC, DLCO, DLCO / VA ) arasındaki ilişkiyi araştırmaktı. Yapılan çalışmada, alüminyum fabrikasının, elektroliz ünitesinde ve diğer bölümlerinde çalışan işçilerin serum Al düzeylerinin, kontrol grubunun serum Al düzeylerinden daha yüksek olduğu belirlendi (p < 0.001). Elektroliz bölümünde çalışan işçilerin serum Al düzeyleri, diğer bölümlerde çalışan işçilerin serum Al değerlerine göre daha yüksek bulundu (p < 0.001). Solunumsal parametrelerden FVC, FEV, FEV1 / FVC, FEF 25-75 PEF, MVV, RV, TLC, DLCO, / VA parametreleri, ayrı ayrı kontrol grubu ile elektroliz grubu, kontrol grubu ile diğer bölümlerde çalışan grup ve tüm araştırma grubu ile kontrol grubu arasında t testi yapılarak değerlendirildiğinde p < 0.001 seviyesinde anlamlı bulundu. RV ile ilgili değerler ise aynı gruplarda değerlendirildiğinde p < 0.01 seviyesinde anlamlı bulundu. Serum Al düzeyi ile çalışma süresi arasında pozitif anlamlı bir ilişki bulunurken f p < 0.001), serum alüminyumu ve çalışma süresi ile FVC, FEV1, FEV1 / FVC, FEF 25-75, PEF, MVV,'TLC, DLCO, DLCO / VA değerleri arasında negatif anlamlı bir ilişki bulundu (p < 0.001). Ayrıca serum Al düzeyi ile RV arasında p < 0.01 seviyesinde, çalışma süresi ile RV arasında p<0.05 seviyesinde negatif anlamlı bir ilişki bulundu. Serum alüminyum düzeyi yükseldikçe, solunumsal parametrelerin azalmakta olduğu tespit edildi. Kullanılan sigara ile SFT bozuklukları arasındaki ilişki, her grup için istatistiksel olarak önemsiz bulundu.56 Yapılan çalışmada, fabrikada çalışıp, çalışma ortamında alüminyum tozuna maruz kalan işçilerin serum alüminyum düzeyleri ve SFT' leri değerlendirilerek alüminyumun akciğer fonksiyonlarını olumsuz yönde etkilemiş olduğu sonucuna varıldı. Elde edilen bu bilgiler ışığında, alüminyum tozunun solunum sistemine olan toksisitesinin değerlendirilmesi açısından, fabrika çalışanlarının belli periyodlarla SFT' leri yapılarak akciğer fonksiyonları yönünden takip edilmesinde yarar görülmektedir.
This study was performed on 55 male workers of aluminium industry from Seydişehir- Konya, aged between 24-48, in terms of June to August 1994. Thirty healty male subjects from different occupational areas living far from aluminium dust exposure, aged between 24-46 years, were also investigated as control group for comparisons. Thirty eight of the 55 workers have been working in electrolysis department and the rest 17 workers in other departments of the same factory. The aim of this study was to investigate the serum aluminium levels and its relation with respiratory parameters (FVC, EEV1, FEV1 / FVC, FEF 25-75, PEF, MVV, RV. TLC. DLCO. DLCO / VA ) of workers exposed aluminium. Serum aluminium levels of the workers were higher than those of controls {p < 0.001 ). Aluminium levels of workers from electrolyses department were also higher than those of from other departments (p < 0.001). Respiratory values were compared between control group-electrolyses group, control group-other departments group and control group-whole workers group by "t" test. Significant differences were found for all three comparisons (p < 0.001). The differences for RV values were also significant at p < 0.01 level. Serum aluminium levels had a positive relation with work duration (p <0.001). Aluminium levels showed also a negative relation with FVC, FEV {, FEVl I FVC, FEF 25-75, PEF, MVV, TLC, DLCO, DLCO / VA fp < 0.001). Besides, a significant negative relation were seen between Al values and RV at the level of p < 0.01 and work duration and RV at the level of p < 0.05. It was observed that the respiratory parameters decreased while the aluminium levels went higher.. The relation between smoking and SFT abnormalities were not statistically significant. In evaluating the aluminium levels and SFT of the workers exposed aluminium, it was concluded that alumunium decreased the pulmonary functions. In the light of these results, in order to evaluate the toxicity of aluminium on respiratory system, it is necessary to examine the workers periodically by using SFTs.

Alüminyum, Solunum fonksiyon testleri, İşçiler

Şan, L. N. (1995). Alüminyum endüstrisinde çalışan işçilerde solunum fonksiyon testleri. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Fizyoloji Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon