Bu araştırmanın amacı, Vakıflar Genel Müdürlüğü bütçe imkânlarıylaMakedonya Cumhuriyeti İslam Dini Birliği Başkanlığı, Üsküp Milli KonservasyonMerkezi ve Bitola Milli Enstitüsü ve Müzesi Müdürlüğüyle işbirliği içinde,Makedonya, Bitola’da (Manastır) bulunan Haydar Kadı Camii’nde, onarım öncesimevcut bozulmuşluk durum analizi yaparak, 2014-2017 yılları arasındagerçekleştirilen restorasyon çalışmalarını aktarmaktır. Tek kubbeli, kare planlı camitipolojisindeki yapının kuzey cephesinde üç kubbeli açık son cemaat mekânıbulunmaktadır. Harim içinde farklı dönemlere tarihlenen kalemişi/duvar resimlerimevcuttur. Yapı, inşa edildiği 16. yüzyıldan günümüze kadar birçok kez onarımgörmüş, değişikliğe uğramıştır. Özellikle 1912 Balkan Savaşlarıyla birlikteOsmanlıların bölgeden çekilmesi ve Müslümanların azınlık durumuna düşmesiyleyapı kaderine terk edilmiştir. Birçok kez farklı fonksiyonlarda kullanılan camide,Bitola (Manastır) çevresinden toplanan Osmanlı dönemi kırık mezar taşları ve minberparçaları harimde depolanmış, vandalizmin de etkisiyle, yapı çevresiyle birliktemetruk hale gelmiştir. Yapının restorasyonu süresince gerçekleştirilen araziçalışmaları, araştırmada kullanılan başlıca metot olup, ayrıca literatür, arşiv taramasıve tarihi araştırma metotlarına da başvurulmuştur. Onarımlar;sağlamlaştırma/güçlendirme, temizleme, bütünleme, yeniden yapım, kalemişi/duvarresimleri konservasyonu başlıkları altında sunulmuş, çevre düzenlemesiyle mezar taşıkonservasyonu da aktarılmıştır. Koruma ve projelendirme çalışmalarının anayaklaşımı; yapının özgün ve yapıya mal olmuş dönem ekleri ile birlikte yapım tekniği, malzeme ve mimari öğelerini koruyarak, niteliksiz eklerin kaldırılması ve yapısalgüçlendirme olmuştur. Bu çalışmayla yapıdaki onarım öncesi bozulmalar ve onarımesnasında karşılaşılan mimari detay, kalemişi/duvar resimlerine dair tanımlamalar vebulgular bilim dünyasıyla paylaşılmaktadır. Yapının geçmiş dönem onarımları veiçinde bulunduğu bölgenin tarihi, etnik, kültürel kimliği de araştırılarak mimari vebezemeler üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir. Bu araştırma, aynı zamandaMakedon ve Türk koruma uzmanlarının bilgi ve tecrübe paylaşımı açısından daönemlidir.
The aim of this research is to conduct condition assessment of deteriorationsof Haydar Qadi Mosque in Bitola, Macedonia prior to beginning of restoration worksand explain 2014-2017 restorations conducted with the budget of Directorate Generalof Foundations in cooperation with the Republic of Macedonia’s Islamic ReligiousCommunity, Skopje National Conservation Center and Bitola National Institute andMuseum Directorate. There is a three-bay portico on northern side of the mosque,built on a square base. There are wall paintings/ decorations dated various periodsinside the mosque. The mosque has been repaired and made alterations many timessince it was constructed in the 16th century. Especially with the outburst of BalkanWars in 1912 and resultant withdrawal of Ottomans from the region, Muslims fellinto minority and the building was abandoned to its faith. The mosque was used forvarious purposes for many times. Together with broken pieces of minbar, gravestonescollected all around Bitola was were piled up inside the building that was laterabandoned and vandalized. Along with fieldworks conducted during the restorationprocess of the mosque, which constituted the primary method of the study, relatedliterature, archival, and historical research have also been conducted during the study.The repairs were presented under following headings; consolidation/strengthening,cleaning, completion, reconstruction, conservation of decorations/wall paintings.Landscaping, and conservation of gravestones has also been explained. The basicapproach in conservation applications and project works has been to preserve theoriginal and different period additions reflecting original construction techniques,materials and architectural elements, clean unoriginal additions and structuralstrengthening. Pre-restoration deteriorations of building, findings and depictionsrelated to architectural details, decorations, wall paintings discovered during therepairs have been shared with scientific world. Previous restoration interventions andthe effect of historical, ethnical, and cultural identity of the region on architecture anddecorations have also been evaluated. This research is also important in terms ofexchange of knowledge and experience between Turkish and Macedonianpreservation experts.

Coğrafya, Etnik Çalışmalar, Hukuk, Kültürel Çalışmalar, Siyasi Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Haydar Kadı Cami, Manastır, Mimari Koruma, Mevcut Durum Analizi, Haydar Qadi Mosque, Bitola, Architectural Conservation, Condition Assessment

Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü Dergisi

Dişli, G., Uz Taşkesen, A. N. (2018). Makedonya, Bitola’daki (Manastır) Haydar Kadı Camisinin 2014-2017 Yılları Konservasyonu Ve Restorasyonu. Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü Dergisi, 7, 1, 31-85.