Küçük Resim Yok

1999

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Diz eklemi vücutta en sık travmaya maruz kalan eklemdir.Diz patolojilerinin teşhisi her zaman kolay olmamaktadır. Günümüzde uygun klinik muayene yapılmadan pahalı ve yorumu tecrübe gerektiren ileri tetkikler sıkça istenmektedir. Bu yüzden diz patolojilerinde klinik muayenenin geçerliliğini tesbit için bu çalışmayı yaptık. Kliniğimizde, 666 hasta prospektif olarak değerlendirilmiştir. Hastaların hepsine klinik muayeneyi takiben artroskopi yapılmıştır. Klinik muayenenin, diz patolojilerini teşhisteki doğruluğu, duyarlılığı, özgüllüğü, pozitif ve negatif tahmini değerlendirmeleri hesaplanmış ve sonuçlar karşılaştınlmıştır. Menisküs lezyonlannın klinik muayenesinde ; duyarlılık ; % 81.1, özgüllük ; % 75.9, doğruluk ; % 78. 9, (+) tahmini değerlendirme ; % 82.4, (-) tahmini değerlendirme ; % 74.3 olarak tesbit edildi. Ön çapraz bağ lezyonlannın klinik muayenesinde ; duyarlılık ; %64.6, özgüllük ; % 99, doğruluk ; % % 91.4, (+) tahmini değerlendirme ; % 95, (-) tahmini değerlendirme ; % 90.8 olarak bulundu. Kıkırdak lezyonlannda ; duyarlılık ; % 44.6, özgüllük ; % 92.7, doğruluk ; 84.6, (+) tahmini değerlendirme ; % 96.7, (-) tahmini değerlendirme ; % 72.5 tesbit edildi. Diğerleri başlığı altında topladımız, plika sendromlan, sinovyal lezyonlar ve serbest eklem cisimlerinin klinik teşhisinde ; duyarlılık ; % 51.9, özgüllük ; % 92.7, doğruluk ; % 84.6, (+) tahmini değerlendirme ; % 63.5, (-) tahmini değerlendirme ; % 88.7 olarak elde edildi. Bu sonuçlara baktığımızda klinik muayenenin, menisküs lezyonlan ve ön çapraz bağ lezyonlannda teşhis değerinin yüksek olduğu, kıkırdak lezyonlan, plika sendromlan, sinovyal lezyonlar, serbest eklem cisimlerinde teşhis değerinin daha düşük olduğunu ve multipl lezyonlarda teşhis değerinin çok düşük olduğunu tesbit ettik.

Artroskopi, Arthroscopy, Diz eklemi, Knee joint

Üzümcü, A. U. (1999). Diz patolojilerinde klinik muayene bulguları ile artroskopi bulgularının karşılaştırılması. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon