Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Bu araştırma, etki pazarlamasının Twitch TV kullanıcılarının satın alma davranışları üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Twitch TV, canlı yayın yapılan bir platform olup, özellikle video oyunlarıyla ilişkili içeriklerin paylaşıldığı ve izlendiği bir ortamdır. Bu çalışmada, Twitch TV kullanıcılarına odaklanılarak, platformun bu kullanıcıların satın alma tercihleri ve davranışları üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Araştırmanın veri toplama süreci, çevrimiçi anketler aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar, çeşitli demografik özelliklere sahip, genç Twitch TV kullanıcıları arasından seçilmiştir. Anketlerde, katılımcıların Twitch TV'yi ne sıklıkla kullandığı, hangi tür içerikleri tercih ettiği, platformda etkileşimde bulunduğu yayıncılar ve satın alma davranışlarıyla ilgili sorular yer almıştır. Araştırmanın sonuçları, etki pazarlaması kullanımının kullanıcıların satın alma davranışları üzerinde belirgin bir etkisi olduğunu göstermektedir. Katılımcıların çoğunluğu, platformda aktif olarak yayın yapan ve takip ettikleri yayıncıların ürün veya hizmet önerileri üzerinde etkili olduğunu belirtmiştir. Ayrıca, yayıncıların ürün incelemeleri, önerileri veya sponsorlukları aracılığıyla satın alma kararlarını etkiledikleri ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak, etki pazarlamasının kullanıcıların satın alma davranışları üzerinde önemli bir etkisi olduğu sonucuna varılmıştır. Yayıncılar aracılığıyla sunulan ürün veya hizmet önerileri, platformun etkileşim ve topluluk hissiyatıyla birleşerek, kullanıcıların satın alma tercihlerini etkilemektedir. Bu bulgular, markaların Twitch TV'de varlık göstererek, genç tüketici kitlesini etkileme ve satışlarını artırma potansiyeline sahip olduklarını göstermektedir.
This research aims to examine the influence of influencer marketing on the purchase behavior of Twitch TV users. Twitch TV is a live streaming platform where content, especially related to video games, is shared and watched. This study focuses on Twitch TV users to investigate the platform's impact on their purchasing preferences and behavior. The data collection process for the research was conducted through online surveys. Participants were selected from young Twitch TV users with various demographic characteristics. The surveys included questions about how frequently participants use Twitch TV, their content preferences, interactions with streamers, and purchasing behavior. The results of the research indicate a significant impact of influencer marketing on users' purchase behavior. The majority of participants mentioned that active streamers they follow on the platform have an influence on their product or service choices. Moreover, it was found that streamers influence purchasing decisions through product reviews, recommendations, or sponsorships. As a result, it has been concluded that influencer marketing has a significant impact on users' purchase behavior. Product or service recommendations delivered through streamers, combined with platform interactions and the sense of community, play a role in influencing users' purchasing preferences. These findings demonstrate that brands can leverage their presence on Twitch TV to influence and potentially increase sales among the young consumer audience.

Twitch TV, Etki Pazarlaması, Satın Alma Davranışları, Yayıncılık, Oyun Yayıncılığı, Twitch TV, Influence Marketing, Purchase Behaviors, Broadcasting, Game Streaming

Küçük, M. H. (2023). Etki pazarlamasının satın alma davranışına etkisi: Twitch TV yayıncıları üzerine bir araştırma. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Anabilim Dalı, Konya.