Öğrencilerin okula olan duygusal bağlarını ele alan okula bağlanmaolarak ele alınmaktadır. Öğrencilerin duygularını, davranışlarını, okulyaşantılarına ilişkin düşüncelerini tanımlar. Bu çalışmanın amacıÜniversite öğrencilerinin İyi-oluş düzeylerinin okula bağlanma düzeyleriarasında ilişki olup olmadığı ve bu iki değişkenin birbirlerini anlamlıdüzeyde yordayıp yordamadığını incelemektir. Araştırmanın örneklemi206 kız 186 erkek olmak üzere toplam 392 Üniversite öğrencisioluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Veiga (2016)tarafından geliştirilen ve Eliüşük- Bülbül ve Yılmaz-Özelçi (2016)tarafından Türkçeye uyarlanan Okula Bağlanma Ölçeği ve Butler ve Kern(2015) tarafından geliştirilen ve Eliüşük-Bülbül (2016) tarafındanTürkçe’ye uyarlanan PERMA iyi-oluş ölçeği kullanılmıştır. Verilerinanalizinde korelasyon ve Regresyon analizi kullanılmıştır. Analizlersonucunda okula bağlanma ölçeğinin bilişsel, davranışsal, duyuşsal vefaaliyet alt boyutları ile pozitif ve negatif duygular, Meşguliyet, İlişkiler,Anlam, Başarı, Sağlık ve arasında pozitif yönde ve negatif duygular ilenegatif yönde anlamlı düzeyde ilişki bulunmuştur. Davranışsal veduyuşsal alt boyutları için yapılan çoklu regresyon analizinde iyi-oluşuyordamadığı ve iyi oluş okula bağlılığın duyuşsal boyutuna anlamlı katkıvermediği görülmektedir. Araştırmada iyi-oluş bilişsel alt boyutunu vefaaliyet alt boyutunu ise anlamlı düzeyde yordadığı görülmüştür.Araştırma bulguları genel olarak değerlendirildiğinde iyi oluş ile okulabağlılık arasında bir ilişkiden söz etmek mümkündür. Bu bulgularışığında üniversite öğrencilerinin okula bağlanma düzeylerini artırmakamacıyla yapılmıştır. Bu çalışma ayrıca yeni çalışmalara kaynakoluşturacağı düşünülmektedir.
Student engagement; deals with the emotional attachment ofstudents towards their schools. İt describes students' feelings, behaviors,and school experiences. It is thought that students' commitment to theschool has a direct impact on their academic achievement and theirpreference for graduating the school or leaving the school. The purposeof this study is to examine whether well- being levels can predict studentengagement at a meaningful level. The study group of the research iscomposed of 392 university students. The student engagement scale(Eliüşük-Bülbül and Yılmaz-Özelçi (2016)) and the PERMA well- beingscale (Eliüşük-Bulbul (2016)) were used as the data collection tool in thestudy. Analysis of the data was performed by the Pearson MomentsMultiplication Correlation Coefficient and Multiple Regression Analysis.In the analyzes performed, there was a significant relationship betweenthe sub-dimensions of student engagement and the sub-dimensions ofthe well-being scale. In the regression models constructed in the study,it was seen that the well-being scale predicted with all its sub-dimesnionsthe activity sub-dimensions of student engagement and could not predictthe behavioral and affective sub-dimension at a significant level. It isthought that these results can be used in other studies to increasestudent engagement at universities and can be a source for new studies.

İyi-oluş, Okula bağlanma, Perma model iyioluş, Student engagement, Well-being, Well-being Perma model

Turkish Studies (Elektronik)

Yılmaz Özelçi, S., Eliüşük Bülbül, A. (2018). Üniversite öğrencilerinin okula bağlanma düzeylerinin yordayıcısı olarak iyi-oluş düzeyleri. Turkish Studies (Elektronik), 13, 4, 1385-1396.