Yabancı dil olarak Almanca dersinde metinlerin oynadığı rol

Her eğitim-öğretim süreci sonucunda öğrencilerin en azından bir yabancı dil öğrenmeleri ve onlardan, bu dili aktif olarak kullanmaları beklenir. Sınırların sanal olarak var olduğu günümüzde bir yabancı dile hâkimiyet aynı zamanda farklı bir dünyayı tanıma anlamına gelmektedir. Yabancı dilde başarılı olabilmenin birinci şartı o dili öğrenmek için motive edici unsurların varlığıdır; başka bir ifadeyle; yabancı dil öğrencilerinin motivasyonu başarının birinci şartıdır denilebilir. Öğrencilerin motivasyonunu arttıracak unsurların başında da o dersler için kullanılan ders materyalleri gelmektedir. Günlük hayatta üstlendikleri işleve göre farklı adlandırılan metinler vardır. Haber içerikli metinler, reçeteler, taahhütnameler, köşe yazıları vs. gibi her bir metin günlük hayatta iletişimsel bir işlev üstlenir. Yabancı dil öğretiminde kullanılması gereken en önemli materyaller arasında ise çağrı işlevi gören metinler gelmektedir. Hedef kültüre ait bu metinler sayesinde öğrenciler gerçek dil kullanım kaynaklarıyla buluşturulmaktadır. Ayrıca bu tür metinler, öğrencilerin gerçek dil kullanım ortamlarında yararlanacakları kelimeleri ya da cümle yapılarını içerdikleri için de son derece önemlidir. Bu tür metinlerin görsel ve işitsel unsurlarla birlikte öğrencilerle buluşturulması ders için istenen motivasyonun elde edilmesini sağlayacak ve hedeflenen başarıya ulaşılmasını da kolaylaştıracaktır.
Am Ende jedes Bildungsprozesses erwartet man von den Lernern, dass sie wenigstens über eineFremdsprache verfügen und sie aktiv anwenden können. Dass es heutzutage um virtuelle Grenzengeht, erfordet sowohl das Verfügen über eine Fremdsprache als auch das Erkennen einer anderenWelt. Die erste Voraussetzung für einen erfolgreichen Fremdsprachenunterricht ist der Einsatzder Motivationselemente. Mit anderen Worten; die Motivation von Fremdsprachenlernern kannals die erste Voraussetzung für den Erfolg bezeichnet werden. Zu den Elementen, die dieMotivation der Lerner erhöhen, gehören die Materialien, die im Unterricht verwendet werden. Esgibt verschiedene Arten von Texten in Bezug auf ihre Funktionen im täglichen Leben;Nachrichten, Rezepte, Verträge, Zeitungsartikel usw. Jeder Text hat eine kommunikativeFunktion im Verlauf des täglichen Lebens. Zu den wichtigsten Materialien, die imFremdsprachenunterricht anzuwenden sind, gehören die Appeltexte. Durch diese Texte derZielkultur werden die Lerner mit realen sprachlichen Strukturen konfrontiert. Darüber hinaus sindsolche Texte äußerst wichtig, da sie Wörter, Sätze oder Strukturen enthalten, die die Lernenden inrealen Kommunikationssituationen anwenden können. Die Behandlung solcher Texte zusammenmit visuellen und auditiven Elementen dienen dazu, die Motivation im Unterricht zu steigern.Eine solche Vorgehensweise im Unterricht würde den gewünschten Erfolg nur erleichtern.

Yabancı dil, Metinler, İletişim, Fremdsprache, Texte, Kommunikation

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Yılmaz, H. (2018). Yabancı dil olarak Almanca dersinde metinlerin oynadığı rol. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 18, 2, 1231-1243.