Malign plevral enfüzyonlarda beta-human koryonik gonadotropinin tanısal değeri

Küçük Resim Yok

Bu çalışmada malign plevral efüzyonlu olgularda serum, plevra sıvısı (3-hCG düzeyi ve plevra sıvısı/serum (3-hCG oranının ayırıcı tanıda bir belirteç olarak kullanılıp kullanılamayacağının araştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmaya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilim Dalında 1999-2000 yılları arasında yatırılarak tetkik edilen 85 plevral efüzyonlu olgu alındı. Olgular tanılarına göre malign plörezi (22 olgu), benign plörezi (63 olgu), ve kontrol grubu (30 olgu) olmak üzere 3 grupta incelendi. Benign plörezi grubunda 26 transüda, 23 parapnömonik efüzyon ve 14 tüberküloz plörezi olgusu vardı. Olguların plevra sıvısı ve serum |3-rıCG düzeyleri ve kontrol grubunun serum P-hCG düzeyleri immunometrik assay yöntemi ile belirlendi. Malign plörezili olguların serum |3-hCG ortalama düzeyi benign plörezi, transüda, parapnömonik efüzyon ve kontrol gruplarından anlamlı derecede düşük idi (p<0.0001). Malign plörezili grupta plevra sıvısı p-hCG ortalama düzeyi benign plörezi, transüda ve tüberküloz plörezi gruplarından anlamlı olarak yüksekti (p<0.01). Malign plörezili grupta plevra sıvısı/serum (3-hCG ortalama oranı benign plörezi, transüda, parapnömonik efüzyon ve tüberküloz plörezi gruplarından anlamlı olarak yüksekti (p<0.0001). Malign plörezi tanısında plevra sıvısı |3-hCG düzeyi için sınır değer olarak 0.745 mlU/mL alındığında sensitivite %72.7, spesifisite %69.8 olarak saptandı. Malign 45plörezi tanısında plevra sıvısı/serum (3-hCG ortalama oranı için sınır değer olarak 2.51 alındığında sensitivite %100, spesifısite %79.4 olarak saptandı. Bu çalışmada plevra sıvısı P-hCG düzeyi ve özellikle plevra sıvısı/serum oranı tespitinin malign plörezileri benign plörezilerden ayırt etmede kullanılabilecek yararlı bir yöntem olabileceği sonucuna vardık.
Diagnostic value of beta-human chorionic gonadotropin in malignant pleural effusions The purpose of this study was to determine the diagnostic value of serum, pleural fluid and pleural fluid/serum ratio of beta-human chorionic gonadotropin in malignant pleural effusions. This study was carried out in 85 patients with pleural effusion who were referred to the Department of Chest Diseases of Selçuk University Hospital between 1999 and 2000. The patients were grouped according to diagnosis as follows: malignant pleural effusions (22 patients), benign pleural effusions (63 patients), and control group (30 patients). Benign pleurisy was subdivided into transudative pleural effusion (26 patients), parapneumonic effusion (23 patients) and tuberculous pleurisy (14 patients). The levels of P-hCG were measured by immunometric assay method in sera and pleural fluids of all patients and in sera of control group. The mean value of P-hCG level of serum in malignant pleurisy group was found to be significantly lower than in benign pleurisy, transudative effusion, parapneumonic effusion and control groups (pO.0001). The mean value of (3-hCG level of pleural fluid in malignant pleurisy group was found to be significantly higher than in benign pleurisy, transudative effusion and tuberculous pleurisy groups (p<0.01). The mean value of pleural fluid/serum 47|3~hCG ratio in malignant pleural effusion group was found to be significantly higher than in benign pleurisy, transudative pleurisy, parapneumonic effusion and tuberculous pleurisy groups (p<0.0001). Using 0.745 mIU/mL as a cut off value for pleural fluid |3-hCG level, the sensitivity and specificity were found %72.7 and %69.8, respectively. Using 2.51 as a cut-off value for pleural fluid/serum P-hCG ratio, the sensitivity and specificity were found %100 and %79.4, respectively. In conclusion, pleural fluid (3-hCG level and pleural fluid/serum ratio of P-hCG are useful parameters for the differentiation of malignant pleural effusions from benign pleural effusions.

Plevral efüzyon, Pleural effusion, Plevra sıvısı, Pleural fluid, Malign plörez, Malignant pleurisy

Öztürk, T. (2000). Malign plevral enfüzyonlarda beta-human koryonik gonadotropinin tanısal değeri. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon