Mesleki İngilizce Dersinde Dinamik Web Teknolojileri Kullanımının Akademik Başarıya ve Derse Karşı Motivasyona Etkisi

Bu çalışmanın amacı dinamik web teknolojileri kullanılarak gerçekleştirilen teknoloji destekli işbirlikli ortamda yürütülen Mesleki İngilizce Dersinin öğrencilerin akademik başarılarına ve derse karşı motivasyonlarına etkisinin incelenmesidir. Araştırma yöntemi olarak "tek gruplu öntest-sontest yarı deneysel desen" kullanılan bu çalışma, Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi BÖTE Bölümü 3. Sınıfta bulunan 42 bilgisayar öğretmeni adayının katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen ve çalışma grubu öğrencilerinin demografik verilerinin elde edildiği kişisel bilgi formu, araştırmacır tarafından hazırlanan ve 3 alan uzamanı görüşü ile geliştirilen 40 soruluk akademik başarı testi, Büyüköztürk ve diğerleri (2004) tarafından Türkçe"ye uyarlanan güdülenme ve öğrenme stratejileri ölçeğinin güdülenme bölümü kullanılmıştır. Ölçeği güdülenme bölümü 31 maddeden oluşmaktadır. Ölçeğin Türkçe uyarlanmış halindeki maddelerin Cronbach-? değerleri ise 0.52-0.86 arasında değişmektedir. Verilerin çözümlenmesinde SPSS paket programı kullanılmış; Araştırma sonunda uygulama süreci boyunca dinamik web teknolojileri desteği ile berabere çalışan öğrencilerin akademik başarılarının ve derse karşı motivasyonlarının attığı sonucuna ulaşılmıştır.
Aim of this research is examining effects of Professional English course by using dinamic web Technologies on motivations for courses and academic successes of the students. This research „Fore-back test half-experimental pattern with one group‟ used as research method has been realized with the participants as 42 teacher candidates from Necmettin Erbakan University. Personal information form that demographic datas of working group students are taken, academic success test with 40 questions developed by researchers, motivation part of the motivation and learning strategies scale adopted to Turkish by Büyüköztürk and the others (2004) are used as data collecting tool. The motivation scale‟s Cronbach rates 0.52-0.86. SPSS packet programme is used in datas analysed; descriptive statistics, t-test and simple correlation technics are used. At the end of the research, there is an increasing of academic success and motivation for the course of the students who works with Dinamic Web Technologies support.

Dinamik web teknolojileri, işbirlikli öğrenme, mesleki ingilizce, derse karşı motivasyon, bilgisayar destekli eğitim, Dinamic Web Technologies, learning with cooperation, Professional English, motivation for the course, education with the support of computers

Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi

Korucu A. T. (2015). Mesleki ingilizce dersinde dinamik web teknolojileri kullanımının akademik başarıya ve derse karşı motivasyona etkisi. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 16, 3, 243-260.