Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Yara iyileşmesi cerrahi operasyonlarda tam sağaltım için esastır. Çok yönlü kompleks mekanizmalı yara iyileşmesi için sıklıkla kombine yaklaşımlar gerekmektedir. Rekombinant insan epidermal büyüme faktörünün yara iyileşmesindeki olumlu etkileri bilinmektedir. Bu tezin amacı; rekombinant insan epidermal büyüme faktörünün yara iyileşmesi üzerindeki etkinliği ile sığla yağı ve morina balığı karaciğer yağının yara iyileşmesi üzerine etkinliğinin karşılaştırılmasıdır. Bu tez çalışmasında Wistar ırkı sıçan kullanılmıştır. Denekler 8' erli Sham, Kontrol, RH-EGF, Morina ve Sığla gruplarına ayrıldı. Her grupta interskapular alandaki cilt bölgesinde oluşturulan yaraların iyileşme düzeyleri, TOS, TAS, OSI analiziyle birlikte Hematoksilen/Eozin, Masson Trikrom, Vasküler Endotelyal Growth Faktörü (VEGF) immünohistokimyasal boyama yapılarak histolojik olarak belirlendi. Sonuç olarak deneysel yöntemle sığla yağının, morina balığı karaciğer yağının ve RH-EGF'nin yara iyileşmesine olumlu sonuçlar doğurduğu tesbit edildi. Sığla yağının epitelizasyonda, morina balığı karaciğer yağının kollajen sentezinde daha etkili olduğu görüldü. Sığla yağı ve morina balığı karaciğer yağının klinik kullanıma geçebilmesi için daha fazla çalışmaya gereksinim vardır.
Wound healing is essential after surgical operations. Combined approaches is required for wound healing with multiple complex mechanisms. It is known human recombinant epidermal growth factor has positive effects on wound healing. We aimed to investigate and evaluate the effect of human recombinant epidermal growth factor, oriental sweet gum storax and cod liver oil on wound healing. Wistar rats were used in the study. Subjects were divided into groups of 8 rats Sham, Control, RH-EGF, Cod and oriental sweet gum. In each group, the healing levels of wounds that created in the interscapular area were determined histologically by TOS, TAS, OSI analysis, Hematoxylin Eosin, Masson Trichrome, Vascular Endothelial Growth Factor (VEGF) immunohistochemical staining. As a result, it was determined by experimental method that oriental sweet gum, cod liver oil and RH-EGF have positive results on wound healing. It was observed that oriental sweet gum was more effective in epithelization and cod liver oil was more effective in collagen synthesis. More studies are needed for oriental sweet gum and cod liver oil to be used into clinical use.

Sığla yağı, Morina balığı karaciğer yağı, Rekombinant insan epidermal büyüme faktörü, Rat ve yara iyileşmesi, Human recombinant epidermal growth factor, Oriental sweet gum storax, Cod liver oil, Wound healing, Rat

Biçer, M. (2020). Sıçan yara modelinde rekombinant insan epidermal büyüme faktörü ile sığla yağı ve morina balığı karaciğer yağının yara iyileşmesi üzerine etkilerinin karşılaştırılması. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon