Adeziv kapsülitli hastalarda supraskapular sinir blokajı, intraartiküler steroid enjeksiyonu ve yüksek volümlü enjeksiyonun etkinliğinin karşılaştırılması. HASTALAR VE METOD: Çalışmamıza omuz ağrısıyla beraber iki düzlemde EHA'da kısıtlılığı olup adeziv kapsülit tanısı alan 80 omuz 74 hastayı randomize şekilde dört gruba ayırarak aldık. Fizik tedavi ile birlikte; birinci gruba kortikosteroid ve lokal anestezik kullanılarak yapılan supraskapular sinir blokajı, ikinci gruba intraartiküler kortikosteroid ve lokal anestezik enjeksiyonu, üçüncü gruba intraartiküler volüm oluşturacak şekilde kortikosteroid, lokal anestezik ve salin enjeksiyonu uyguladık. Dördüncü gruba ise sadece fizik tedavi verdik. Standart gonyometre ile hastaların tüm düzlemlerde aktif ve pasif olarak EHA'larını ölçtük. Omuz ağrı ve dizabilitesinin değerlendirilmesinde Omuz Ağrısı ve Dizabilite İndeksi'nin (SPADI) Türkçe versiyonunu kullandık. İstirahat ve hareketteki ağrıları 10 cm Vizüel Analog Skala (VAS) kullanarak değerlendirdik. Hastaların EHA ölçümleri, SPADI ve VAS değerlendirmeleri; sadece fizik tedavi alan grupta başlangıca göre 10. ve 90. günlerde, diğer enjeksiyon yapılan üç grupta ise başlangıca göre 1,10 ve 90. günlerde yapıldı. Hastaların psikolojik durumunu başlangıçta ve 90. günde Beck Depresyon Ölçeği kullanarak değerlendirdik. BULGULAR: Dört tedavi grubu da EHA'da artış, ağrı ve dizabilitede azalma, Beck Depresyon ölçümünde düzelme bakımından istatistiksel anlamlı olacak şekilde etkili bulundu. Sadece üçüncü grupta ikinci gruba göre 90. gün aktif eksternal rotasyon ölçümünde istatistiksel anlamlı artış saptandı. Bunun dışında gruplar arası karşılaştırmada tedavi etkinliği açısından istatistiksel bir fark saptamadık. SONUÇ: İyi düzenlenmiş ve denetimli egzersiz içeren fizik tedavi programı adeziv kapsülit tedavisinde tek başına etkilidir. Fizik tedavi programına supraskapular sinir blokajı, intraartiküler kortikosteroid enjeksiyonu veya volümlü intraartiküler kortikosteroid enjeksiyonu ilave edilmesinin çalışmamızda anlamlı katkısı saptanmamış olmakla beraber tek başına fizik tedavinin etkili olmadığı dirençli hastalarda girişimsel tekniklerin ilavesi göz önünde bulundurulmalıdır.
To compare the effectivity of suprascapular nerve blockade, intraarticular steroid injection and injection with high volume in patients with adhesive capsulitis. PATİENTS AND METHOD: We randomly divided 74 patients who had shoulder pain with restricted motion in two planes diagnosed as adhesive capsulitis (80 shoulders in total) into four groups. With applying physical theraphy; we performed suprascapular nerve blockade with corticosteroid and local anesthetic injection on the first group, intraarticular corticosteroid and local anesthetic injection on the second group and corticosteroid, local anesthetic and saline injection on the third group. The fourth group is treated only by physical threapy. Patients? active and passive shoulder motions are measured in the all planes by using a universal goniometer. To assess the shoulder disability and pain, Shoulder Pain and Disability Index (SPADI) is used. The pain at rest and in activity is measured by using 10 cm. Visual Analog Scale (VAS). Measurements of motion, SPADI and VAS are conducted after the 10th and 90th days of treatment for the fourth group and after the the 1st, 10th and 90th days of treatment for the other injection groups. Also, Beck depression index was used at the first day and the 90 days of treatment. RESULTS: Each four groups improve motion and exhibit reduction in pain, disability and depression with statistically effective results,. Only after 90 days of treatment, there was a statistically improvement in external rotation in the third group with comparing the second group. From the point of view of treatment effectivity, no statistically meaningful differences between the groups are observed. CONCLUSION: A well planned physical therapy with exercise programme is effective alone in treatment of adhesive capsulitis. Although we did not find an evidence for increasing the effectiviness of physical theraphy to combine suprascapular nerve blockade, intraarticular corticosteroid injection or intraarticular corticosteroid injection with volume, it seems reasonable to combine these invasive techniques for the patients when only physical theraphy was not enough for remission.

Adeziv kapsülitli, With adhesive capsulitis, supraskapular sinir blokajı, suprascapular nerve blockage, intraartiküler steroid enjeksiyonu, intraarticular steroid injection

Tekin, L. (2008). Adeziv kapsülitli hastalarda supraskapular sinir blokajı, intraartiküler steroid enjeksiyonu ve yüksek volümlü enjeksiyonun etkinliğinin karşılaştırılması. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon