Metastatik beyin tümörlerinin retrospektif analizi

Necmettin Erbakan Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Amaç: Opere ettiğimiz metastatik beyin tümörü olan hastaların survey süreleri ve surveye etki eden faktörler açısından retrospektif olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem ve Gereçler: Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi kliniğinde Ocak 2014-Haziran 2022 tarihleri arasında metastatik beyin tümörü nedeniyle opere edilen 82 hasta retrospektif olarak incelendi. Hastalar yaş, cinsiyet, primer malignite tanısı , primer tanı ile metastaz arasında geçen süre, diğer organ metastazları, radyoterapi-kemoterapi öyküsü, Karnofsky performans skoru, intrakranial metastaz sayısı ve survey açısından istatistiksel olarak değerlendirildi. Araştırma sonucu elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 18.0 paket programı ile analiz edildi. Bulgular: Beyin metastazı nedeniyle opere ettiğimiz hastaların 57’si (%69,5) erkek, 25’i (%30,5) kadın hastaydı. Yaş ortalaması 58,18±10,78 olarak bulundu. Hastaların %45,1’inde akciğer kanseri, %12,2’sinde meme kanseri, %9,8’inde hastada kolon adenokanser ve %6,1’inde malign melanom metastazi tespit edildi. Erkek hastaların kadın hastalara göre, Karnofsky skoru 70’in altında olan hastaların da Karnofsky skoru 70 ve üzerindeki hasta grubuna göre yaşam süreleri istatistiksel olarak anlamlı düşük saptandı. Hastalar tedavi şekillerine göre değerlendirildiğinde sadece cerrahi tedavi yapılan, RT ve/veya KT almayan hastaların yaşam süresi diğer tedavi gruplarına göre istatistiksel olarak anlamlı düşük bulundu. 65 yaş ve üstündeki hastaların, 65 yaş altındaki hastalara göre yaşam süresi istatistiksel olarak anlamlı düşük bulundu. Çalışmaya katılan hastaların ortalama surveyi 10,52 ay olarak hesaplandı. Sonuç: Gelişen tanı ve tedavi yöntemleri nedeniyle kanser hastalarının sağ kalım süreleri uzamış ve beyin metastazlarını görülme sıklığı artmıştır. Cerrahi tedaviye uygun olan hastalar dikkatle seçilmeli ve beyin metastazlarının tedavisinde multidispliner yaklaşım tercih edilmelidir. Cerrahi rezeksiyon beyin metastazlarının tedavisinde temel tedavi prensiplerinden biridir, KT ve/veya RT ile birlikte survey üzerine olumlu katkıları mevcuttur.
Aim: This study aims to retrospectively assess patients who underwent surgery for metastatic brain tumors and to analyze the factors influencing their survival. Methods: Between January 2014 and June 2022, we conducted a retrospective assessment of 82 patients who underwent surgery for metastatic brain tumors at Necmettin Erbakan University Faculty of Medicine Neurosurgery clinic. The patients were subjected to statistical evaluation concerning age, gender, primary malignancy diagnosis, duration between primary diagnosis and metastasis, presence of other organ metastases, history of radiotherapy-chemotherapy, Karnofsky performance score, number of intracranial metastases, and survival. The data collected from the research were analyzed using the SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 18.0 package program. Results: Patients who underwent surgery for brain metastases comprised 57 (69.5%) males and 25 (30.5%) females. The average age was 58.18±10.78. Primary malignancies were observed in lung cancer (45.1%), breast cancer (12.2%), colon adenocarcinoma (9.8%), and malignant melanoma metastasis (6.1%) of the cases. Males statistically exhibited significantly higher survival than females, and patients with a Karnofsky score below 70 had significantly lower survival compared to those with a Karnofsky score of 70 and above. Concerning treatment modalities, patients who underwent only surgical intervention without receiving radiotherapy (RT) and/or chemotherapy (CT) had statistically significantly lower survival. Additionally, patients over 65 years old had statistically significantly lower survival compared to those under 65 years. The mean survival for the study participants was calculated as 10.52 months. Conclusion: Improved diagnostic and therapeutic modalities have prolonged the survival of cancer patients and increased the incidence of brain metastases. Patients suitable for surgical treatment should be carefully selected and a multidisciplinary approach should be preferred in the treatment of brain metastases. Surgical treatment is one of the primary therapeutic principles in the treatment of brain metastases, and in combination with CT and/or RT, it has positive contributions to survey.

İntrakranial metastaz, kanser, beyin tümörü, Intracranial metastases, cancer, brain tumor

Gül, B. (2024). Metastatik beyin tümörlerinin retrospektif analizi. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon