Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Bu çalışmada 1999-2001 yıllan arasında Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesinde karaciğer fokal lezyonu olan 57 hasta dahil edildi. Bu hastalara USG, BT, MRG tetkikleri uygulandı. Bu yöntemlerin tanıya katkıları ve birbirlerine üstünlükleri araştırıldı. Tüm olguları dikkate aldığımızda USG de 53 hastadan 40 tanesine( %75,4), BT de 55 hastadan 51 tanesine( %92.7 ) ve MRG de 44 olgudan 42 tanesine ( %97.6) doğru tanı koyduk USG karaciğer lezyonlarını saptamada ve çoğu lezyona patolojik tanı koymada kolay, ucuz ve her zaman uygulanabilen bir tetkiktir. Ayrıca takiplerdede güvenle uygulanabilir yöntemdir. Dolayısı ile karaciğer fokal lezyonlannda ilk uygulanması gereken tetkiktir. BT ve MRG ise özellikle obez ve yoğun intestinal gazlı hastalarda tercih edilmesi gereken yöntemlerdir. Bu tetkikler lezyon adedi ve yayılımını belirlemede, küçük ebatlı patolojileri saptamada ve karakterize etmede avantajları vardır. MRG ek olarak hemanjiom-hepatoma, Abse -metastaz, metastaz-multifokal hepatoma gibi kabaca benign-malign lezyon ayrımında üstün bulunmuştur.
Between 1999-2001 years at SELÇUK UNIVERSITY MERAM FACULTY OF MEDICINE HOSPITAL;USG,CT and MRI performed on 57 patients with focal hepatic lesions.The effect of these investigations on diagnosis and superiority among each other were estimated. A perfect diagnosis resulted in 40 of 53 (75.4%),51 of 55 (92.7%),42 of 43 (97.6%) by using USG,CT and MRI respectively (table-7). USG has ability to identify hepatic lesions and reaching pathologic diagnosis, however USG is simple,cheap,every time applicable method and can be safely used for follow up of the patients,therefore in focal hepatic lesions USG can be regard as a first line of investigation. CT and MRI have superiority in obese and dense intestinal gases patients.These methods Can determine lesions number and their invesions,also can detect and charectarize pathologies of small diameters. MRI has specifity in benign - malignant differentiation as haemangioma- hepatoma,abscess-metastasis and metastasis-multifocal hepatoma lesions.

Karaciğer tümör, Ultrasonografi, Ultrasonography, Bilgisayarlı tomografi, Computed tomography, Manyetik rezonans görüntüleme, Magnetic resonance imaging

Efe, D. (2002). Karaciğer tümör ve tümör benzeri lezyonlarında ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntülemenin tanı değeri. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Radyoloji Anabilim Dalı, Konya.