Almanya'daki genç kuşak Türk diasporasının dini kimlik inşası

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Kimlik konusu modern ulus devletler için önemini korumaya devam etmektedir. İletişim, haberleşme ve ulaşım ağlarının artması ve göçlerin görünür olması, ulus devletlerin sınır ötesindeki topluluklarına yönelik de kimlik politikaları geliştirmesine neden olmuştur. Buna paralel olarak göçü alan toplumlar da kendi ulus devlet modelleri bağlamında göçmen ve diasporik gruplara yönelik kimlik politikaları geliştirmiştir. Bu anlamda Almanya'daki Türk diasporası hem Türkiye'nin hem de Almanya'nın geliştirdiği çeşitli politikalardan etkilenmektedir. Bu etkilenmenin özellikle dini kimlik bağlamında nasıl gerçekleştiği bu çalışmanın temelini oluşturmaktadır. Almanya'daki genç kuşak Türk diasporasında dini kimlik inşasını ele alan bu çalışma nitel yönteme başvurarak Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde yaşayan 18-22 yaş arasındaki 23 katılımcıdan elde edilen niteliksel verilere dayanmaktadır. Araştırma Almanya'daki genç kuşakların dini kimlik inşasında belirleyici olan unsurları ortaya çıkarmayı ve genç kuşakların dini kimlik inşasını anlamaya çalışmaktadır. Saha çalışması sonucunda kendini dini kimlik çerçevesinde tanımlayan genç kuşak katılımcıların dini kimlik inşasında aile, sivil toplum kuruluşları, dil ve Almanya'nın politikaları olmak üzere dört farklı unsurdan etkilendikleri görülmüştür.
Identity remains an essential topic for modern nation-states. The increase in communication and transportation networks and the visibility of migration have caused nation-states to develop identity policies toward their communities across borders. In parallel to this, receiving societies have also developed identity policies towards immigrant and diasporic groups within the context of their own nation-state models. In this sense, the Turkish diaspora in Germany is affected by various policies developed by Turkey and Germany. How this influence is realized especially in the context of religious identity forms the basis of this study. This study, which deals with the construction of religious identity in the young generation Turkish diaspora in Germany, is based on qualitative data obtained from 23 participants aged 18-22 living in North Rhine Westphalia in Germany. The research seeks to reveal the determinants of the religious identity construction of young generations in Germany and to understand the religious identity construction of young generations Turkish diaspora. As a result of the field study, it was seen that the young generation participants who defined themselves within the framework of religious identity were influenced by four different factors in the construction of religious identity. These are family, non-governmental organizations, language and Germany's policies.

Diaspora, Dinî Kimlik, Almanya’daki Türk Diasporası, Alman İslam’ı, Diaspora, Religious Identity, Turkish Diaspora in Germany, German Islam

İyi, M. M. (2023). Almanya'daki genç kuşak Türk diasporasının dini kimlik inşası. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalı, Konya.