Bir müceddid olarak Şâh Veliyyullâh ed-Dihlevî’de tevhid ve şirk anlayışı

Necmettin Erbakan Üniversitesi

İslam dininin temel ilkesini, tevhîd inancı oluşturmaktadır. Ona muhalif olan veya onu bozan her unsur ise, şirk olarak nitelendirilmiştir. Bu adlandırmalar, dinin tanımıyla doğrudan ilişkilidir. Zira dinin aslını koruması, onun sınırlarının bilinmesiyle mümkündür. Bu durum, dinin anlaşılması, yaşanması, tebliği, temsili ve topluma yansıma şekillerinde olumlu bir etki oluşturur. Zaman içerisinde bu sınırların matlaşması söz konusu olabilir. Fakat bu hususta gündeme gelecek her türlü belirsizlik, dinin yukarıda belirtilen yönlerinde olumsuz etkiye yol açacaktır. Buna sebep olabilecek en büyük etken ise insan; yani algı ve yorum faktörüdür. Böyle bir durumda dini aslî konumuna kavuşturmak için yapılması gereken ilk şey, onun aslî sınırlarına yeniden vurgu yapmak olsa gerektir. İslam dininin saf tevhîd anlayışında, tarihin akışı içerisinde insan unsurunun etkisiyle çeşitli bozulmalar olmuştur. Özellikle farklı inanç ve kültürlerle beslenmiş kişilerin sonradan intisap ettikleri dini, önceki birikimleriyle yorumlamaları, dinin aslında bulunmayan şeylerin ona dâhil edilmesine neden olmuştur. Bu olumsuz durumun, çeşitli dönemlerde farklı âlimler tarafından ıslah veya tecdid gibi isimler altında izalesi yoluna gidilmiştir. Bu konudaki sembol isimlerden bir tanesi de, Şâh Veliyyullâh ed-Dihlevî’dir. Onun bid’at ve hurafelerle mücadelesi her ne kadar bazı yöntemsel sorunlar barındırsa da, probleme sebep olan anlayışı hedefe koyması yönüyle kıymetlidir. Zira o, sorunları nedenleriyle ele almaya ve somut/ilkesel çözümler sunmaya çalışmıştır. Tarih içerisinde bu bağlamda yapılan özgün çalışmaların güncellenmesi, günün aynı nitelikteki sorunlarına ışık tutması açısından önemlidir. Bu makalede, Şâh Veliyyullâh ed-Dihlevî’nin bid’atlerle mücadele bağlamında tevhîd ve şirk konusundaki düşünceleri ele alınmıştır.
The basic principle of Islamic religion is the belief in Islamic Monotheism/Tawhid. Every element opposingor disruptingit is described as shirk. These nomenclatures are directly related to the definition of religion. Because the protection of the original religion, it is possible to know the limits. This issue has a positive effect on the understanding, experience, communique, representation and reflection on society. Over time, these limits may be a matter of dulling. Butany uncertainty about this issue will have a negative impact on the above aspects of religion. The biggest factor that can cause this is human; that is, perception and interpretation factor. In such a case, the first thing that needs to be done to restorereligion to its original position should be to re-emphasize its original limits. In this pure monotheistic understanding of Islamic religion, there have been various distortions in the course of history by the influence of the human element. The fact thatthe people from different beliefs and cultures interpreted the religion they joined last with their previous knowledge caused what is not in the original belief to be added int the new religion. This negative situation has been tried to be corrected by different scholars in different periods under the names of ıslah/improvement or tajdid/regeneration. One of the symbolic names in this subject isShah Valiyullah ed-Dihlawi. Although his struggle with bid’ahs and superstitions contains some methodological problems, it is valuable in that it aims at the understanding that causes the problem. Because he has tried to deal with the problems for their reasons and to offer concrete/principled solutions. Updating of original works in this context in history is important for shedding light on the same quality problems of the day. In this article, the thoughts of tawhid and shirk of Shah Veliyyullah ed-Dihlevi, will be discussed in the context of combating bid’ahs.

Makale

Kelâm, Şâh Veliyyullâh ed-Dihlevî, Tevhîd, Şirk, Tecdid, Bid’at, Kalam, Shah Valiyullah ed-Dihlawi, Tawhid, Shirk, Tajdid/Regeneration, Bid’ah/Innovation

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Güngör, F. (2019). Bir müceddid olarak Şâh Veliyyullâh ed-Dihlevî’de tevhid ve şirk anlayışı. Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 47, 47, 377-398.

Koleksiyon