Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Amaç: Polikistik over sendromu (PKOS) tanılı hastalarda kornea tabakalarında meydana gelen değişiklikleri konfokal mikroskop ile değerlendirmek ve göz yaşı düzeyindeki değişiklikleri ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Meram Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğinde PKOS tanılı 41 hasta ve 22 sağlıklı olgu kontrol grubu olarak çalışmaya dâhil edildi. Olguların tek gözü değerlendirildi. Tek merkezli, prospektif bir klinik araştırma olarak gerçekleştirildi. Tam bir oftalmolojik muayeneden sonra, hastalara oküler yüzey hastalık indeksi anketi (OYHİ) uygulandı. Zaman aralıkları en az bir saat olacak şekilde sırayla gözyaşı kırılma zamanı (GKZ) ve Schirmer-I testi yapıldı. İn vivo Konfokal mikroskopla (IVKM) kornea tabakaları değerlendirildi. Automated CCMetrics software, v 2.0 programı (University of Manchester, UK) ile sinir lifi analizi ve bu kesitlerden manuel sayımla dentritik hücre analizi yapıldı. Elde edilen sonuçlar gruplar arasında istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 25,07 ± 4,84 yıl ve kontrol grubunun yaş ortalaması 24,09 ± 3,87 yıl olup aralarında istatistiksel fark yoktu. PKOS grubunda Schirmer-I ve anterior stromal keratosit düzeyi kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük tespit edildi (sırasıyla; p=0,002; p=0,020). PKOS ve kontrol grupları arasında GKZ skor sonucunda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük saptandı (p<0,001). PKOS grubunda dendritik hücre sayısı kontrol grubuna göre istatistiki olarak daha yüksek, kornea sinir lifi dansitesi daha düşük tespit edildi (sırasıyla; p<0,001; p=0,044). Sonuç: PKOS'da oküler yüzey etkilenmesiyle kuru göz belirtileri oluşabilir. Ayrıca hormonal dengenin değişmesi ve kronik inflamasyon kornea katmanlarını etkileyebilir. Bu nedenle PKOS olgularında oftalmolojik muayenelerde ve yapılacak oküler girişimlerde bu değişikliklikler göz önünde bulundurulmalıdır.
Purpose: Polycystic ovary syndrome (PCOS) is a disease characterized by oligo-anovulation, hyperandrogenism in women. The appearance of polycystic ovaries by ultrasonic imaging is typical. Studies have shown that oculer surface affected in PCOS cases. The aim of this study; is to evaluate the ocular surface and corneal layers by confocal microscope in patients with PCOS. Materials and Methods: There were 41 cases in the patient group. Cases with PKOS were being followed up in Meram Medical Faculty, Obstetrics and Gynecology Outpatient Clinic. The control group consisted of 22 healthy person. There were evoluated only one eye of the patient in both groups. The research was planned as a single-center, prospective clinical study. There were performed complete ophthalmological examinations of the cases in both groups. Ocular surface disease index (OSDI) questionnaire, tear break up time test (BUT), Schirmer-I test were applied to the cases. Corneal layers were evaluated with an in vivo confocal microscope (IVKM). Nerve fiber analysis was performed with Automatic CCMetrics software, v 2.0 program (University of Manchester, UK) and dendritic cell analysis was performed by manual counting from these sections. The results obtained were statistically evaluated between the PKOS and control groups. Results: The avarage age of the patients in PKOS was 25.07 ± 4.84 years and the avarage age of the control group was found to be 24.09 ± 3.87 years. There was no significant difference between the PKOS and control groups in terms of age. Schirmer-I test score and anterior stromal keratocyte levels were found to be statistically significantly lower in the PCOS group compared to the control group (p values, respectively; p=0.002; p=0.020). A statistically significant difference was found between the PCOS and control groups in BUT scores (p<0.001). The number of dendritic cells in the PCOS group was statistically higher than the control group, and the corneal nerve fiber density was lower (respectively; p<0.001; p=0.044).

Konfokal mikroskopi, Kornea, Shirmer testi, Gözyaşı, Oküler yüzey, Polikistik over sendromu, Confocal microscopy, Cornea, Shirmer test, tear break up time, Ocular surface, Polycystic ovary syndrome

Baloğlu. R. (2023). Polikistik over sendromu olan hastalardakornea katmanlarının konfokal mikroskop ile değerlendirilmesi (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon