Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü

Bu tez araştırmasında örgütlerde sıkça karşılaşılan sorunlardan birisi olan örgütsel çatışmanın örgütsel yabancılaşma üzerindeki etkisinde Makyavelizm’in düzenleyici rolünün tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu çerçevede araştırmanın örneklemi İSO 500’de yer alan Manisa Modern Ambalaj Firması olarak belirlenmiştir. Araştırmada veriler gönüllü katılımın esas olduğu anket yöntemi ile toplanmıştır. Araştırmanın amacına uygun olarak hipotezlerin test edilmesi için korelasyon, regresyon analizleri ve Anova fark testinden faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda örgütsel çatışma ile örgütsel yabancılaşma arasında anlamlı bir ilişki olmadığı, çatışmanın alt boyutları ile yabancılaşma arasında ise anlamlı bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Örgütsel çatışma ve Makyavelizm arasında anlamlı bir ilişki olmadığı ancak çatışmanın alt boyutları ile Makyavelizm arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu ortaya konulmuştur. Araştırmada örgütsel yabancılaşma ve Makyavelizm arasında anlamlı bir ilişkinin varlığı tespit edilmiştir. Son olarak örgütsel çatışma ile örgütsel yabancılaşma arasındaki ilişkide Makyavelizm’in düzenleyici rolünün olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Literatürde çatışma, yabancılaşma ve Makyavelizm’in birlikte ele alındığı çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle bu araştırmanın önem taşıdığı ve literatürdeki bu boşluğu dolduracağı düşünülmektedir. Bu tezin diğer araştırmacılara ışık tutması ve onlara çatışma yönetimi konusunda önerilerde bulunması hedeflenmiştir.
In this thesis research, it is aimed to determine the regulatory role of Machiavellianism in the effect of organizational conflict, which is one of the problems frequently encountered in organizations, on organizational alienation. In this framework, the sample of the research was determined as Manisa Modern Ambalaj Firması in ISO 500. The data were collected through a questionnaire method based on voluntary participation. In accordance with the purpose of the study, correlation, regression analyses and Anova difference test were used to test the hypotheses. As a result of the research, it was determined that there was no significant relationship between organizational conflict and organizational alienation, but there was a significant relationship between the sub-dimensions of conflict and alienation. It was revealed that there was no significant relationship between organizational conflict and Machiavellianism, but there was a significant relationship between sub-dimensions of conflict and Machiavellianism. In the study, it was determined that there is a significant relationship between organizational alienation and Machiavellianism. Finally, it was concluded that Machiavellianism does not have a moderating role in the relationship between organizational conflict and organizational alienation. In the literature, there is no study that deals with conflict, alienation and Machiavellianism together. Therefore, it is thought that this study is important and will fill this gap in the literature. This thesis is intended to shed light on other researchers and provide them with suggestions on conflict management.

Çatışma, Yabancılaşma, Makyavelizm, Örgüt, Conflict, Alienation, Machiavellianism, Organization

Şahpaz, G. (2024). Örgütsel çatışma yönetiminin yabancılaşma ile ilişkisinde Makyavelizm'in düzenleyici rolü üzerine bir araştırma. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Konya.