Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Bu çalışmada gebelikte başlayan obsesif kompulsif bozukluğun (GBOKB) klinik özellikleri, diğer anksiyete ve duygudurum bozuklukları ile komorbiditesinin araştırılması amaçlandı.Çalışma üç gruptan oluşturuldu. Birinci gruba obsesif kompulsif bozukluğu (OKB) olan 20 gebe kadın, ikinci gruba 207 sağlıklı gebe kadın, üçüncü gruba ise gebe olmayan 40 OKB'li kadın alındı. Obsesif kompulsif semptomların tipi ve şiddetini saptamak için saptamak Yale-Brown Obsesyon Kompulsiyon Ölçeği (YBOKÖ) kullanıldı. OKB ve diğer anksiyete bozuklukları veya duygudurum bozuklukları tanılarını değerlendirmek için SCID-I/CV (Structured Clinical Interview for DSM-IV / Clinical Version), komorbid C kümesi eksen II kişilik bozukluklarının saptanmasında SCID-II (Structured Clinical Interview for DSM-III-R Personality Disorders) kullanıldı.BOKB'de en yaygın obsesyonlar bulaşma (%80) ve simetri/kesinlik (%30), en yaygın kompulsiyonlar ise yıkama/temizleme (%80) ve kontrol etme (%60) olarak bulundu. Gebelik dışı dönemde başlayan OKB'li hastalara göre, GBOKB'li hastalarda semptom şiddetinin daha hafif olduğu, semptomların tipinin ise her iki grupta aynı olduğu görüldü. OKB'li gebelerin 13'ünde (%65) herhangi bir anksiyete veya duygudurum bozukluğu olduğu belirlendi. Bunlar içinde en sık görüleni ise yaygın anksiyete bozukluğu idi. Lojistik regresyon analizi sonuçlarına göre ise gebede sigara içme, gebede geçirilmiş OKB öyküsü, gebeliğin hemen öncesinde bir anksiyete bozukluğunun varlığı ve obsesif kompulsif kişilik bozukluğu GBOKB ile ilişkili bağımsız etkenler olarak bulundu.Bulgularımız, GBOKB'deki semptomların ve yüksek komorbiditenin gebelik dışı dönemde başlayan OKB ile benzer olduğunu göstermektedir. Ayrıca yukarıda sayılan dört faktörden en az birini taşıyan gebeler, gebelik döneminde OKB geliştirme yönünden daha fazla risk altında görünmektedir.
The present study examined clinical characteristics, comorbidity with other anxiety and mood disorders of pregnancy-onset obsessive-compulsive disorder (POCD). To ivestigate related factors to POCD was another aim of the study.The study sample includes three groups. Twenty pregnant OCD patients, 207 healthy pregnant women, and 40 nonpregnant women with OCD. Type and severity of obsessive-conpulsive symtoms were assessed with the Yale-Brown Obsessive-Compulsive Scale (Y-BOCS). OCD and other anxiety or mood disorders were determined by means of the Structured Clinical Interview for DSM-IV (SCID-I). Comorbid axis II disorders were diagnosed with the Structured Clinical Interview for DSM-III-R Personality Disorders (SCID-II).The most common obsessions were contamination (80%) and symmetry/exactness (30%), and the most common compulsions were cleaning/washing (80%) and checking (60%) in POCD. The patients with POCD had less severity and similar types of obsessive-compulsive symptoms compared to women with nongravid-onset OCD. Thirteen (65%) of pregnant OCD patients met criteria for a mood or anxiety disorder. Generalized anxiety disorder was the most frequently diagnosed axis I disorder. The logistic regression analysis indicated that the independent factors associated with POCD were cigarette smoking, personal history of OCD, the existence of an anxiety disorder at onset of pregnancy, and obsessive-compulsive personality disorder.The present study suggests that POCD has a like symptomatology with nongravid-onset OCD, and that has a high comorbidity. Additionally, pregnant women with at least one of 4 factors described above seem to be under increased risk for POCD

Gebelik, Pregnancy, Obsessif kompülsif bozukluk, Obsessive compulsive disorder

Kaya, V. (2010). Gebelik başlangıçlı obsesif kompulsif bozukluk: klinik özellikler, komorbidite ve ilişkili etkenler. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Konya.