Paratiroidektomi geçiren hastalarda retrospektif olarakklinik ve laboratuvar parametrelerin değerlendirilmesi

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Giriş ve Amaç:Primer hiperparatiroidizm (PHPT),dört paratiroid bezinin bir veya daha fazlasından aşırı paratiroid hormonu (PTH) salgılanmasıyla karakterize bir hastalıktır. Hastalık bir çok organ sistemini etkiler ve çeşitli semptomlara neden olur.Anormal paratiroid bezlerinin cerrahi olarak çıkarılması, hastalığın en etkili tedavi yötemidir.Bu çalışma,PHPT nedeniyle ameliyat edilen hastaların preoperatif ve postoperatif değişkenleri sunmayı amaçlamaktadır. Materyal ve Metod:Bu çalışmaya paratiroidektomi operasyonu geçiren 35 hasta dahil edilmiştir.Paratiroid adenom tanısı alan ve paratiroidektomi sonrası takipte olan hastalardan rutin kontroller sırasında bakılan biyokimyasal tetkikler ve antropometrik ölçümler ve kemik dansitometre değelendirilecektir.Aynı zamanda çalışmaya ultrasonografi ile bakılan karotis intima media kalınlığı ve transtorasik ekokardiyografi ile bakılan epikardiyal yağ doku kalınlığı dahil edilmiştir. BulgularPreoperatif ve postoperatif bakılan laboratuvar değerlerinde PTH,kalsiyum,fosfor ve 24 saat idrar değerlerinde anlamlı düzeyde fark saptandı(p<0.001).Antropometrik ölçümler ise operasyon öncesi ve sonrası istatistiksel olarak benzer bulundu(p:0.883).Paratiroidektomi yapılan hastalarda preoperatif döneme göre karotis intima media kalınlığında anlamlı düzeyde azalma tespit edildi(p<0.001).Epikardiyal yağ doku kalınlığında operasyon öncesi ve sonrası anlamlı bir fark saptanmadı(p:0,798). Postoperatif dönemde bakılan KIMK ve epikardiyal yağ doku kalınlıkları ile laboratuvar parametreleri arasında korelasyon saptanmadı. Sonuç:Paratiroidektomi sonrası KIMK düzeyinin anlamlı azaldığı tespit edildi.Postoperatif dönemde bakılan KIMK ile laboratuvar parametreleri arasında korelasyon saptanmadı.
Objective:Primary hyperparathyroidism (PHPT) is a disease characterized by excessive secretion of parathyroid hormone (PTH) from one or more of the four parathyroid glands. The disease affects many organ systems and causes various symptoms. Surgical removal of abnormal parathyroid glands is the most effective treatment for the disease.This study aims to present the preoperative and postoperative variables of patients operated for PHPT. Method:This study includes 35 patients who underwent parathyroidectomy operation. Biochemical tests and anthropometric measurements taken during routine controls will be evaluated in patients diagnosed with parathyroid adenoma and followed up after parathyroidectomy.At the same time,carotid intima-media thickness measured by ultrasonography and epicardial adipose tissue thickness measured by transthoracic echocardiography were included in the study. Result:A significant difference was found in PTH,calcium,phosphorus and 24-hour urine values in preoperative and postoperative laboratory values (p<0.001). Anthropometric measurements were found to be statistically similar before and after the operation (p:0.883).A significant decrease in carotid intima media thickness was detected in patients who underwent parathyroidectomy compared to the preoperative period (p<0.001).There was no significant difference in epicardial adipose tissue thickness before and after the operation (p:0.798).No correlation was found between CIMT and epicardial adipose tissue thicknesses measured in the postoperative period and laboratory parameters. Conclusion:It was determined that CIMT level decreased significantly after parathyroidectomy.There was no correlation between CIMT measured in the postoperative period and laboratory parameters.

Paratiroidektomi, Karotis intima media kalınlığı, Epikardiyal yağ doku kalınlığı, Parathyroidectomy, Carotid intima media thickness, Epicardial fat tissue thickness

Çakıl, K. B. (2023). Paratiroidektomi geçiren hastalarda retrospektif olarak klinik ve laboratuvar parametrelerin değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon