Ortaokul Öğrencilerinde İnsani Değerlerin Özyeterlik Algılarını ve Bilişsel Strateji Kullanımını Yordama Gücü

Bu araştırmada, ortaokul öğrencilerinde insani değerlerin özyeterlik algılarını ve bilişsel strateji kullanımını yordama gücü incelenmiştir. Bu araştırmadaki veriler 2012-2013 eğitim öğretim yılında Denizli il merkezinde bulunan resmi kurumlarda öğrenim gören 192 kız (%60,4) ve 126 erkek (%39,6) olmak üzere toplam 318 ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinden elde edilmiştir. Araştırmada Dilmaç (1999) tarafından geliştirilen Ahlaki Olgunluk Ölçeği ve Pintrich ve De Groot (1990) tarafından geliştirilen ve Üredi (2005) tarafından Türkçeye uyarlanan Özyeterlik Algısı Ölçeği ve Bilişsel Strateji Kullanımı Ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS 16.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiş ve verilerin analizinde .01 anlamlılık düzeyi kabul edilmiştir. İnsani değerlerin, öğrencilerin özyeterlik algılarını ve bilişsel strateji kullanım düzeylerini yordama gücünü belirlemek amacıyla yapılan basit doğrusal regresyon analizi sonuçlarına göre, insani değerlerin özyeterlik algılarını ve bilişsel strateji kullanımını anlamlı düzeyde yordadığı gözlenmiştir.
The purpose of this study was to examine the role of human values in predicting perception of self-efficacy and use of cognitive strategies among middle school students. The participants were fifth, sixth, seventh and eighth grade 318 students; 192 female (60.4%), 126 male (39.6%) attending public middle schools in Denizli in 2012-2013 academic year. In the study, human values were measured with Moral Maturity Scale, which was developed by Dilmaç and Kulaksızoğlu (1999), perception of selfefficacy and use of cognitive strategies was measured with Self-Efficacy Scale and Use of Cognitive Strategies Scale developed by Pintrich and De Groot (1990) and adapted by Üredi (2005). Data analysis were conducted with SPSS 16.0 statistical package program in .01 significance level. Simple linear regression analysis used to explore the predictive value of human values for perception of self-efficacy and use of cognitive strategies indicated that human values in predicting perception of self-efficacy and use of cognitive strategies among middle school students significantly.

Human values, Perception of self-efficacy, Use of cognitive strategies, İnsani değerler, Özyeterlik algısı, Bilişsel strateji kullanımı

Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Dilmaç, B., Oral, T. Ortaokul öğrencilerinde insani değerlerin özyeterlik algılarını ve bilişsel strateji kullanımını yordama gücü. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11, 3, 582-592.