Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Rasyonel davranış bireyin maksimum faydayı sağlayacak şekilde yaptığı seçimlere dayanan karar verme süreci olarak tanımlanabilir. İktisat teorilerinin çoğunun temel varsayımı, bireylerin rasyonel davranmasıdır bu bağlamda rasyonel davranışı ölçmek önem kazanmaktadır. Literatür taramasına göre rasyonnellik, ültimaton oyunları ile ölçülmeye/yanlışlanmaya çalışılmaktadır. Hatta bu oyunlar neticesinde davranışsal iktisat isimli yeni bir iktisat disiplini ortaya çıkmıştır. Davranışsal iktisat araştırmaları rasyonalite ile beyin arasında bir ilişki kurma amacı bulunmamaktadır. Bireylerin kararları şüphesiz ki onların beyin faaliyetleri ve zihin süreçlerinin bir ürünüdür. Bireylerin beyin faaliyetleri ile rasyonellik arasında bir ilişki kurma girişimi bu bağlamda önem arz etmektedir. Herrmann'ın beyin baskınlık aracı bu noktada önemli bir başlangıç noktası olarak kabul edilebilir. Bu tezde iki farklı soru grubundan oluşan bir anket ile bireylerin beyin baskınlık yapıları ve rasyonel/irrasyonel davranışları açığa çıkarılmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda tezde, Herrmann'ın beyin baskınlık aracı kullanılarak beynin lobları ile rasyonellik arasındaki ilişki sorgulanmıştır.
Rational behaviour can be defined as the decision making process based on the choices that the individual makes in order to provide the maximum utility. Most of the economic theories main assumption is that individuals behave rationally. In this context it is important to measure rational behaviour becomes important. According to the literature review, rationality is tried to be measured / falsified by ultimatum games. As a result of these games, a new economic discipline called behavioural economics has emerged. Researches on behavioural economics does not aim to establish a relationship between rationality and the brain. But the decisions of individuals are undoubtedly a product of their brain activities and mind processes. The attempt to establish a relationship between of brain activities of individuals and rationality is important in this context. Herrmann's brain dominance instrument can be considered as an important starting point at this point. In this thesis, the brain dominance structures and rational / irrational behaviours of individuals were tried to be exposed with a questionnaire consisting of two different question groups. In this context, the relationship between the lobes of the brain and rationality was questioned by using Herrmann's brain dominance instrument.

Doktora Tezi

Beyin Baskınlık Aracı, Rasyonalite, Homoeconomicus, Ultimaton Oyunları, Rasyonalite Ölçümü, Brain Dominance Instrument, Ultimaton Games, Homo Economicus, Measuring Rationality, Rationality

Yılmaz, M. (2020). Rasyonel insan kavramının bütünsel beyin yaklaşımı çerçevesinde değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı, Konya.