Islamophobia in modern India since establishment

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Since the emergence of Hindu nationalism during the formation of independence, new phenomena noticed in the life of the Muslim community have become the subject of close attention and scrutiny, which has been greatly aggravated by the recent rise of BJP nationalist rulers to power. The focus of the study is the inter-religious relations in India, especially the marginalization of Muslims within the framework of Islamophobia in Indian domestic politics. The significance of this thesis is the need for a comprehensive study of Islamophobic manifestations with the growth of hostility towards Muslims in modern India. The research aims to find the reasons for the rise and activation of antiMuslim sentiment. The study aims to make a comprehensive political analysis and evaluate the role of Islam in modern society through historical events and Indian modernization. I also aim to identify the preconditions and future effects of anti-Islamism in modern India through the policies of the officials of the Bharatiya Janata Party led by Narendra Modi and the Hindu nationalist organization Sangh Parivar. I made a historical, political, cultural, chronological and comparative systemic analysis of the chosen topic to consider the interdisciplinary projections from national, regional and international perspectives. Methodologically, besides statistical data, I examined studies in Russian, Turkish and English languages. So I have used primary documents, scientific literature, publications in print and electronic media.
Bağımsızlığın oluşumu sırasında Hindu milliyetçiliğinin ortaya çıkmasından bu yana, Müslüman toplumun yaşamında fark edilen yeni fenomenler, son zamanlarda BJP milliyetçi yöneticilerin iktidara gelmesiyle büyük ölçüde ağırlaşan, yakın ilgi ve inceleme konusu haline geldi. Çalışmanın odak noktası, Hindistan iç politikasında İslamofobi çerçevesinde Müslümanların marjinalleştirme başta olmak üzere Hindistan'daki dinler arası ilişkilerdir. Bu tezin önemi, modern Hindistan'da Müslümanlara yönelik düşmanlığın büyümesiyle İslamofobik tezahürlerin kapsamlı bir çalışmasına duyulan ihtiyaçtır. Araştırma, Müslüman karşıtı duyguların yükselişinin ve aktivasyonunun nedenlerini bulmayı amaçlamaktadır. Çalışma kapsamlı bir siyasi analiz yapmak ve İslam'ın modern toplumdaki rolünü tarihsel olaylar ve Hint modernleşmesi üzerinden değerlendirmeye yöneliktir. Ayrıca, Narendra Modi liderliğindeki Bharatiya Janata Partisi ve Hindu milliyetçisi Sangh Parivar örgütünün yetkililerinin politikaları aracılığıyla modern Hindistan'daki İslam karşıtlığının önkoşullarını ve gelecekteki etkilerini belirlemeyi hedefliyorum. Seçilen konunun disiplinler arası projeksiyonlarını ulusal, bölgesel ve uluslararası açılardan ele almak için tarihsel, politik, kültürel, kronolojik ve karşılaştırmalı bir sistemik analizini yaptım. Metodolojik olarak istatistiksel verilerin yanısıra Rusça, Türkçe ve İngilizce dillerindeki çalışmaları inceledim. Böylece birincil belgeleri, bilimsel literatürü, basılı ve elektronik medyadaki yayınları kullandım.

Islam, Muslims, Hindus, Narendra Modi, India, Islamophobia, BJP, RSS, Sangh Parivar, İslam, Müslümanlar, Hindular, Hindistan, İslamofobi

Ospanova, A. (2022). Islamophobia in modern India since establishment. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı, Konya.