Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Ülseratif kolit , kolorektal kanser gelişimi açısından risk artışına neden olan ve dünya genelinde sıklığı giderek artan bir hastalıktır. Kolorektal kanserler ise dünyada en sık görülen üçüncü ve hem erkek hem de kadınlarda maligniteler içinde ölüme neden olan ikinci kanserdir. Çalışmamızda ülseratif kolit inflame dokusu, kolorektal tümör dokusu ve normal kolon mukozasında telomeraz aktivitesinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ve Gastronteroloji Kliniklerine başvuran , kolorektal tümör ya da ülseratif kolit tanısı alan hastalardan tümör dokusu, inflame doku ve normal kolon dokusundan biyopsi örneği alındı. TRAPeze yöntemi (Merck Millipore TRAPeze Kit RT Telomeraz saptama kiti (S7710)) kullanılarak telomeraz aktivitesi kantitatif olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda ülseratif kolit, kolorektal tümör dokusu ve normal kolon mukozası şeklinde 3 grup karşılaştırıldığında telomeraz aktivitesinde farklılık olduğu gözlendi. Daha sonra gerçekleştirilen ikili karşılaştırmalarda ülseratif kolit ile normal doku arasında telomeraz aktivitesi yönündan istatistiksel anlamlı bir fark tespit edilemezken, kolorektal kanserli dokularda komşu normal mukozaya göre istatistiksel olarak telomeraz aktivitesinin artmış olduğu saptandı. Sonuç: TRAPeze yöntemi ile telomeraz aktivitesi kolorektal kanser, ülseratif kolit ve normal dokuda değerlendirildiğinde, kolorektal kanser ile normal doku arasında farklılık olduğu saptanmış, ancak ülseratif kolit ile normal doku arasında bir farklılık olmadığı gözlenmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda telomeraz aktivitesinin kolorektal kanser açısından premalign bir durum olan ülseratif kolit olgularında kansere gidişi değerlendirmek açısından kullanışlı bir marker değilken kolorektal kanser için kullanılabilir bir marker olabileceği düşünülmektedir.
Ulcerative colitis is an increasingly prevalent disease worldwide that increases the risk of developing colorectal cancer. On the other hand colorectal cancer is the third most common malignancy in the world and the second cause of cancer death in both men and women. In our study, it was aimed to evaluate telomerase activity in ulcerative colitis inflamed tissue, colorectal tumor tissue and normal colon mucosa. Method: A biopsy was taken from tumor tissue, inflamed tissue and normal colon tissue (99 samples) from patients who were admitted to the Necmettin Erbakan University Meram Medical Faculty General Surgery and Gastroenterology clinics with colorectal tumor or ulcerative colitis. Telomerase activity was quantitatively assessed by using the TRAPeze method (Merck Millipore TRAPeze Kit RT Telomerase detection kit (S7710)). Findings: In our study, we observed a difference in telomerase activity when 3 groups were compared as ulcerative colitis, colorectal tumor tissue and normal colon mucosa. Later, bilateral comparisons revealed no statistically significant difference between ulcerative colitis and normal tissue in terms of telomerase activity, but increased telomerase activity in colorectal cancer tissues was found statistically significant relative to neighboring normal mucosa. Results: Telomerase activity in colorectal cancer, ulcerative colitis and normal tissue was assessed by TRAPEZE method and it was found that there was difference between colorectal cancer and normal tissue, but no difference between ulcerative colitis and normal tissue. These results suggest that telomerase activity may not be a useful marker for evaluating the development of cancer in patients with ulcerative colitis, a premalignant condition for colorectal cancer but may be useful marker for colorectal cancer

Kolit-ülseratif, Kolorektal neoplazmlar, Neoplazmlar

Duman T. A. (2017). Ülseratif kolitli ve kolorektal kanserli hastalarda telomeraz aktivasyonunun araştırılması. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Tıbbi Genetik Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon