10-12 yaş grubu çocuklarda dinî ve ahlakî kavramların algılanma biçimleri: Bolu-Dörtdivan Merkez Şehit Orhan Yalçın İlköğretim Okulu örneği

Necmettin Erbakan Üniversitesi

Bu araştırma, Dikab müfredatında yer alan ve tarafımızca belirlenen 14 dini ve ahlaki kavramın, somut işlemler basamağındaki çocukta nasıl algılandığı ve bunların hangi düzeyde olduğunu belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, 2011?2012 öğretim yılında Bolu Dörtdivan ilçesinde bulunan 4. ve 5. sınıf öğrencilerinden oluşan 20 öğrenci üzerinde önceden belirlenmiş olan sorular çerçevesinde görüşme formu kullanılarak alınan cevaplar doğrultusunda ortaya çıkmıştır. Araştırmada, 10-12 yaş arası öğrencilerin soyut kavramları büyük ölçüde algılayabildikleri, bazı öğrencilerin ise aile ve çevre kaynaklı olarak somut işlemler döneminde oldukları ve soyut kavramları somutlaştırarak algıladıkları görülmüştür. Çalışmamız sonucunda görülen bir başka olguda şudur ki öğrencinin zekâ gelişiminde aile ve okul büyük önem taşımaktadır. Dini eğilimleri olan yahut bilgi düzeyleri yüksek aile çocuklarının soyut kavramlara aşina oluşunun kavram öğretimini kolaylaştırdığı bunun yanı sıra daha orta halli ve fazla dini bilgisi olmayan aile çocuklarının soyut kavramları algılamada güçlük çektikleri ve bu kavramları somutlaştırarak algıladıkları görülmüştür. Araştırmamız, girişle birlikte dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, araştırmanın problem durumu ve problem cümlesi, amacı, önemi, sınırlılıkları ve varsayımlarından bahsedilmiştir. Araştırmanın birinci bölümünde tezin kavramsal ve kuramsal çerçevesi üzerinde durularak, bilişsel, ahlaki ve dini gelişim teorileri ve bu alanda yapılan bazı çalışmalar üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde, çalışmanın metodolojisi hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde bulgular ve yorumlar ortaya konmuştur. Son kısmında ise araştırmadan çıkan sonuçlar değerlendirilerek önerilere yer verilmiştir.
This research takes place of curriculum of Dikab. Purpose of the research is determinate 14 religion, ethical concepts and perception of the child also identify which level they are in the digits of concrete operations. Research made with 20 students who are studying 4 and 5 classes in primary school. However research is emerged with interview form and predetermined questions also research based on answer of 20 students in that project in the scholar year in 2011-2012 city of Bolu- Dörtdivan. In this research students who are 10-12 years old largely perceived abstract concept, some of them are perceived in the period of concrete operations embody abstract concepts provenance of family and environment. As a result of this research there is another phenomenon which is family and school has important role with development of intelligence of the student. The family who has religious trend or high levels of knowledge affects their children also those children become familiar with abstract concept and facilitate the learning of the concepts. The children of family, who has more middle-class and non-religious knowledge experience difficulty perceive abstract concept, children perceive concept with in embody way. This research formed with 4 chapters with introduction. Introductory chapter has status of the research problem, purpose, importance, limitations and assumptions are discussed. First chapter is about emphasis on the conceptual and theoretical framework of cognitive moral and religious theories and studies in this field. Second chapter provides methodology of the study. Third chapter is about reveal reviews and findings. The final section of the survey results evaluated with suggestions.

Yüksek Lisans Tezi. YÖK Tez No: 348746

10-12 yaş grubu çocuklarda dinî ve ahlakî kavramlar, Religious and moral concepts in children aged 10-12, Bolu-Dörtdivan Merkez Şehit Orhan Yalçın İlköğretim Okulu, 10-12 yaş grubu çocuklarda algılanma biçimleri, Religious and moral concepts in children aged 10-12