Bu araştırmanın amacı, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri'nde görev yapan ilköğretim kurumu müdürlerinin katıldıkları mesleki gelişim faaliyetlerinin kapsamlarının belirlenip Türkiye'deki yönetici yetiştirme sürecinin gelişimine katkı sağlamaya yönelik öneriler sunmaktır. Bu doğrultuda, ABD'de Michigan Eyaleti ve Türkiye'de Erzurum ili devlet okullarındaki 31 okul müdürü ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış, yarı yapılandırılmış görüşmeler ile elde edilen veriler tümevarım analizi ile analiz edilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde Nvivo 8 nitel veri analizi programı kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, hizmet içi eğitim konusunda, Erzurum'da görev yapan okul meslektaşlarla yapılan toplantı ve görüşmeler ile uzun süreli yerel hizmet içi eğitim programları okul müdürleri tarafından en fazla yararına inanılan mesleki gelişim faaliyetleri olarak görülmiştir. Michigan Eyaleti okul müdürlerine göre ise, bir mentora sahip olma, meslektaşlar ile yapılan toplantılar ve hizmet içi eğitim programlarına katılım ön plana çıkmaktadır. Özellikle, Michigan Eyaleti'nde görev yapan okul müdürlerinin büyük çoğunluğu, mentorlarının olmasının mesleğin ilk yıllarında kendilerine yardımcı olduğunu belirtmişlerdir.
The aim of this study is to determine professional development activities of elementary school principals in Turkey and the United States, reveal the similarities and differences between these activities, and to contribute to the process of school principals’ development in Turkey. For this purpose, 31 primary school principals who serve in Michigan, U.S.A. and Erzurum in Turkey were interviewed. Qualitative research method was used and data obtained via semi-structured interviews were analyzed with inductive analysis technique. NVivo 8 was used to analyze data. In terms of professional development activities, principals in Erzurum indicated that meetings with their colleagues and long-term in-service training programs were the most beneficial professional development activities. According to principals in Michigan, mentorship, meetings with colleagues, and in-service training programs are important. In addition, a majority of school principals in Michigan stated that having mentors provided great benefit for their professional development.

In-service training, Mentorship, Professional development, Hizmet içi eğitim, Mentorluk, Mesleki gelişim

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Gümüş, E., Ada, Ş. (2017). Okul müdürlerinin katıldıkları mesleki gelişim faaliyetleri hakkındaki görüşleri: Türkiye ve ABD örnekleri. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 0, 43, 176-208.