Behçet Hastalığında İyatrojenik Sağ İnternal Mamaryan Arter Çalma Sendromu

Subklaviyan arter anevrizması nedeniyle opere edilen bir Behcet olgusunda anevrizmaya açılan vertebral arter ve sağ internal mamaryan arterin, anevrizma kesesi içerisinde bırakılması sonucu, post operatif dönemde iatrojenik olarak ortaya çıkan sağ internal mamaryan arter çalma sendromunun görüntüleme bulgularını sunmak istedik. Bizim bilgilerimize göre bugüne kadar, sağ internal mamaryan arterin sorumlu olduğu çalma sendromu literatürde tariflenmemiştir. Kesitsel noninvaziv radyolojik görüntüleme yöntemleri, bu olguda anatomik detayın gösterilmesi, cerrahi sonrası değişen ve yeni ortaya çıkan anatominin ortaya konmasında oldukça başarılı olmuştur.
We are presenting a case of right internal mammary artery steal syndrome in a patient with Behcet disease. At the surgical treatment of a subclavian artery aneurysm, leaving the origins of both vertebral artery and right internal mammary artery within the aneurysm sac has led this situation. To the best of our knowledge, a similar case has never been described. Non-invasive cross sectional radiological imaging techniques were very successful in demonstrating the anatomical details and provided valuable informations in understanding postsurgical anatomy.

Behçet Hastalığı, Subklaviyan arter, Anevrizma, Çalma sendromu, Sağ internal mamaryan arter, Behcet disease, Subclavian artery, Aneurysm, Steal syndrome, Right internal mammary artery

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Özbek, O., Erol, C., Paksoy, Y., Kanat, F., Özbek, S., Kıvrak, A. S., Koplay, M. (2014). Behçet hastalığında iyatrojenik sağ internal mamaryan arter çalma sendromu. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 11, 2, 149-153.