Akut arteriyel embolinin acil cerrahideki yeri ve sonuçları

Küçük Resim Yok

1990

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

1983-1990 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Kliniğine periferik akut arter embolosi teşhisi ile 124 hasta yatırılarak tedavi edil miştir. Hastaların fizik muayenesinde "SP" belirtisi denilen Pain, Pallor, Pulselessness, Paralysis, Paresthesia esas alındı. Tam kan, tam idrar, EKG, telekardiograf i rutin olarak yapıldı. Cerrahi tedavi uyguladığımız toplam 98 hastanın 69 'una embolektomi, 29 'una da embolektomi+lokalize tromboendarterek tomi uygulandı, ileri periferik lokalizasyon gösteren 26 has tamıza tıbbi tedavi uygulandı. Hem postoperatif dönemde hem de cerrahi tedavi dışında kalan ileri periferik lokalizasyonlu hastalarımızda, tıbbi tedavi olarak dekstran-40, asetil şalisi lik asit, dipiridamol ve vazodilatör ilaçlar kullanıldı. Embolektomi uyguladığımız 98 hastanın 75' i şifa ile ta burcu olurken, 11' inde düşük ayak, motor -his kusuru gibi kalıcı sekel oluştu, 6' sına ilgili eksremite amputasyonu uygu landı, 1 hastamız serebral emboli, 3 hastamız revaskülarizas yon sendromu, 2 hastamız myokard inf arktüsü sonucu olmak üzere toplam 6 hastamız eks oldu. Tıbbi tedavi uyguladığımız ileri periferik yerleşimli 26 vakamızdan 19 'u iyileşme ile taburcu edilirken 7 hastamıza el veya ayak parmağı amputasyonu yapıldı.

Arterler, Arteries, Cerrahi, Surgery, Emboli, Embolism

Göktoğan, T. (1990). Akut arteriyel embolinin acil cerrahideki yeri ve sonuçları. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon