Çölyak hastalarında sistolik ve diyastolik fonksiyonların değerlendirilmesi

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Çölyak hastalarında, transtorasik ekokardiyografi ile sol ventrikül sistolik ve diyastolik fonksiyonları ve dolayısıyla subklinik miyokard hasarını değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem: Çalışmaya, gastroenteroloji kliniğinde biyopsi ve serolojik testler ile çölyak tanısı kesinleştirilen 60 hasta alındı. Ekokardiyografik değerlendirme konvansiyonel ekokardiyografi yöntemleri, doku doppler görüntüleme ve speckle tracking yöntemi ile yapıldı. Hastalar, demografik özellikler, laboratuvar bulgular, klinik özellikler, sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu (LVEF), sol ventrikül global londitudinal strain (LV GLS), mitral anüler plan sistolik yer değiştirme (MAPSE), mitral erken diyastolik akım (E) ve mitral geç diyastolik akım (A) hızı, lateral ve septal Em, lateral ve septal E/Em açısından kontrol grup ile kıyaslandı. Bulgular: Çölyak grubunun yaş ortalaması 35 bulundu. Hastaların kadın:erkek oranı 2:1 idi. Çölyak grubunda MAPSE (p<0,001), lateral Em (p<0,001) ve LV GLS (p=0,002), kontrol grubuna kıyasla anlamlı olarak düşük bulundu. Lateral E/Em ise anlamlı yüksek tespit edildi (p<0,001). Mitral E ve A hızları karşılaştırıldığında anlamlı farklılık bulunamadı (p=0,450 ve p=0,189). Sonuç: Çalışmamızda, çölyak hastalarında subklinik miyokard hasarının doku doppler ve strain çalışmaları ile tespit edilebildiğini ve MAPSE'nin bu yöntemlerle korele olarak miyokard hasarının tespitinde yol gösterici değer olduğunu ortaya koyduk.
We aimed to evaluate transthoracic echocardiography in left ventricular systolic and diastolic functions and therefore subclinical myocardial damage in celiac patients. Materials and Methods: Sixty patients who were diagnosed as celiac diagnosed with biopsy and serological tests were included in the gastroenterology clinic. Echocardiographic evaluation was performed using conventional echocardiography, tissue doppler imaging and speckle tracking. Patients demographic characteristics, laboratory findings, clinical features, left ventricular ejection fraction (LVEF), left ventricular global londural strain (LV GLS), mitral annular plan systolic displacement (MAPSE), mitral early diastolic flow (E) and mitral late diastolic flow (A) velocity, lateral and septal Em, lateral and septal E / Em were compared with the control group. Results: The average age of the celiac group was 35. Patients had a female to male ratio of 2: 1. In the celiac group, MAPSE (p <0.001), lateral EM (p <0.001) and LV GLS (p = 0.002) were significantly lower than the control group. Lateral E / Em was significantly higher (p <0.001). No significant difference was found when comparing Mitral E and A velocities (p = 0,450 and p = 0,189). Conclusion: In our study, we found that subclinical myocardial damage in celiac disease patients can be detected by tissue doppler and strain studies, and that MAPSE is a guiding factor in the detection of myocardial damage as a correlate of these methods.

Diastol, Diastole, Ekokardiyografi-doppler, Echocardiography-doppler, Kardiyovasküler fizyolojik fenomen, Cardiovascular physiological phenomena, Kardiyovasküler hastalıklar, Cardiovascular diseases

Özer, S. F. (2018). Çölyak hastalarında sistolik ve diyastolik fonksiyonların değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Kardiyoloji Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon