Küçük Resim Yok

Necmettin Erbakan Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Amaç: Kronik Hepatit B hastalarının viral yük, prognoz, tedavi takibinde kullanılan ve altın standart yöntem olan HBV DNA düzeyi moleküler bir yöntem olan PCR yöntemi kullanılarak tespit edilmektedir. Çalışmamızın amacı; moleküler yöntemlerle kantitatif olarak saptanan HBV DNA’ya göre maliyeti daha uygun, daha pratik olan ELISA yöntemi ile tespit edilebilen serum hepsidin, pentraksin-3, zonulin ve kopeptin biyomarkerlarının serum düzeylerini araştırarak Kronik Hepatit B hastalarının prognozu hakkında bilgi sahibi olabilmek ve serum HBV DNA düzeyi ile ilgili biyomarkerların ilişkisini incelemektir. Yöntem: Çalışmaya Kronik Hepatit B tanılı ve 6 aydan daha uzun süre serumunda HBsAg saptanan 105 hasta ve herhangi bir karaciğer veya kronik hastalığı olmayan 35 kontrol grubunun serum örnekleri dahil edildi. Hastaların serum HBV DNA düzeyleri Real Time PCR (Anatolia, Türkiye) yöntemiyle tespit edildi. Hastalar, HBV DNA düzeyleri 100-102 arasında olan 35 hasta , 103-105 arasında olan 35 hasta ve 106-108 arasında olan 35 hasta olacak şekilde üç farklı gruba ayrıldı. Gruplar hafif, orta ve ağır viral yüklü olarak değerlendirildi. Hastaların kalan serumlarından kantitatif olarak serum hepsidin, PTX-3, zonulin ve kopeptin düzeylerini tespit edebilmek için ELISA (Elabscience, Çin) yöntemi kullanıldı. Bulgular: Serum hepsidin düzeylerinde, kontrol grubu ve ağır viral yüke sahip hasta grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p=0,01). Kontrol grubu ile diğer üç grup arasında serum pentraksin-3 düzeylerindeki farklılık istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0,001). Ağır viral yüke sahip grup ile diğer üç grup arasında kopeptin seviyeleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark belirlendi (p=0,007; p=0,013; p=0,036). Hepsidin ile yaş, viral yük, PTX-3 ve kopeptin arasında pozitif korelasyon saptandı (p<0,01). PTX-3 ile yaş arasında pozitif korelasyon, PTX-3 ile viral yük arasında pozitif korelasyon belirlendi (p<0,05; p<0,01). Zonulin ile yaş arasında negatif korelasyon saptandı (p<0,01). Kopeptin ile yaş arasında pozitif korelasyon saptanırken; kopeptin ile viral yük arasında negatif korelasyon tespit edildi (p<0,01). Sonuç: Kronik hastalıkların erken tanı, tedavi takibi, prognozu hakkında bilgi sahibi olabilmek için yeni biyomarkerlara ihtiyaç duyulmaktadır. Günümüzde HBV DNA’ya alternatif olarak Kronik Hepatit B hastalarının prognozu hakkında bilgi vermesi muhtemel biyomarkerlar hakkında çalışmalar kısıtlıdır. Çalışmamızın, HBV DNA düzeyleri hakkında ELISA yöntemi kullanılarak bilgi verebilecek olan yeni belirteçlerle ilgili çalışmalara katkı sağlayacağını öngörmekteyiz.
Objective: Chronic hepatitis B patients' viral load, prognosis and treatment follow-up are assessed by the HBV DNA level, which is the gold standard method and a molecular technique based on PCR. The aim of our study was to compare the serum levels of serum hepcidin, pentraxin-3, zonulin and copeptin biomarkers, which can be measured by ELISA, a more cost-effective and practical method than molecular methods, with the HBV DNA level, and to evaluate their relationship with the prognosis and status of the disease. Method: We included serum samples from 105 patients diagnosed with Chronic Hepatitis B who had HBsAg in their serum for longer than 6 months and 35 healthy controls without any liver or chronic disease. We measured serum HBV DNA levels of the patients by Real Time PCR (Anatolia, Turkey). We divided the patients into three groups according to their viral load: 35 patients with HBV DNA levels of 100-102, 35 patients with HBV DNA levels of 103-105, and 35 patients with HBV DNA levels of 106-108. Groups were evaluated as light, medium and heavy viral load. We used ELISA kits (Elabscience, China) to quantify serum hepsidin, PTX-3, zonulin and copeptin from the remaining serum samples of the patients. Results: Serum hepcidin levels were significantly higher in the patient group with heavy viral load than in the control group (p=0.01). Serum pentraxin-3 levels were also significantly different between the control group and the other three groups (p<0.001). The group with heavy viral load had significantly lower copeptin levels than the other three groups (p=0.007; p=0.013; p=0.036). Hepcidin was positively correlated with age, viral load, PTX-3 and copeptin (p<0.01). PTX-3 showed positive correlation with age and positive correlation with viral load (p<0.05; p<0.01). Zonulin was negatively correlated with age (p<0.01). Copeptin was positively correlated with age but negatively correlated with viral load (p<0.01). Conclusion: Chronic diseases require new biomarkers for early diagnosis, treatment monitoring and prognosis. There is a lack of research on biomarkers that may have a relationship with prognosis of chronic hepatitis B patients as an alternative to HBV DNA. Our study aims to identify new indicators that can measure HBV DNA levels by using the ELISA method.

Kronik Hepatit B, Chronic Hepatitis B, HBV DNA, Hepsidin, Hepcidin, Pentraksin-3, Pentraxin-3, Zonulin, Kopeptin, Copeptin

Ezer, B. (2024). Kronik hepatit b hastalarında serum hepatit B virüs dna düzeyi ile serumhepsidin, pentraksin-3, zonulin ve kopeptin ilişkisi. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Konya.