Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Akciğer kanseri (AK) kadın ve erkekte en sık görülen ve en fazla ölüme yol açan kanser tipidir. AK tedavi ve prognoz açısından küçük hücreli akciğer kanseri (KHAK) ve küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK) olarak sınıflandırılır. Tedavideki farklılıktan dolayı olgularda kesin ayırıcı tanı önemlidir, bazen kullanılan çeşitli immunohistokimyasal (İHK) belirteçlere rağmen zorluklar yaşanmaktadır bu nedenle patoloğa yardımcı olabilecek yeni İHK belirteçlere ihtiyaç vardır. Bunun için de daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir. Bu çalışmada primer akciğer adenokarsinomu (ADK), skuamöz hücreli karsinom (SHK) ve akciğerde metastatik ADK tanısı almış 62 olguda İHK belirteçler olan p40, p63, MAdL ve TTF-1 ekspresyonunun tanısal değerleri ve birbirlerine olan üstünlükleri araştırıldı. İstatistiksel olarak verilerin (testin) validitesi ölçüldü. Bu sayede; spesifite, sensivite, pozitif prediktif ve negatif prediktif değerlerle, yalancı negatif ve yalancı pozitif değerler hesaplandı. Çalışma sonucundaki veriler ışığında her dört belirtecin de tanıda ve ayırıcı tanıda çok yüksek değerlere sahip olduklarını gördük fakat p40 ve TTF-1'in beraber kullanımının primer ADK ve SHK ayırıcı tanısında daha önemli ve doğru belirteçler oldukları ortaya çıktı. Metastatik ADK'larda bu dört belirteçten hiçbiri ile boyanma saptanmadı. Yeni bir belirteç olan MAdL, TTF-1 gibi primer ADK'lar için %100 spesifik bulunmasına rağmen TTF-1'e göre daha düşük sensitiviteye sahip olduğundan, ADK'larda tanıda en faydalı belirtecin TTF- 1 olduğu görüldü. p63 ise SHK'lar için %100 sensitivite göstermesine rağmen primer ADK'larda düşük yoğunlukta boyanma gösterdiğinden ayırıcı tanıda zorluklara yol açabilmektedir. p40 SHK'lerde hem yüksek sensivite (%89), hem de yüksek spesifiteye (%100) sahip olduğundan SHK için tanı ve ayırıcı tanıda en faydalı belirteç olarak değerlendirilmiştir.
Lung cancer (LC) is the most common and fatal malignancy in males and females according to recent researchs. LC is classified in the field of treatment and prognosis ,as small cell carcinoma (SCLC) and non-small cell carcinoma (NSCLC). Because of the difference at the therapy,the absolute differential diagnosis of the cases is important but sometimes because of this reason despite using different immunohistochemical (IHC) markers needing more İHC markers and researchs about this subject to helping more. In this study we evaluated the expression of IHC markers p40, p63, MAdL and TTF-1 on the 62 cases, diagnosed as primary lung adenocarcinoma (ADC), squamous cell carcinoma (SCC) and metastatic ADC of the lung. Also we compared their diagnostic utility and the advantages of each other to make differential diagnosis. Statistical data (the test) were measured of validity. Thus, specificity, sensitivity, positive predictive and negative predictive value, false negative and false positive values were calculated. At the end of the study we have seen that each of the four markers has very high value to identify diagnosis and and differential diagnosis. But the use of TTF-1 and p40 together appeared to be more powerful and accutare for differantial diagnosis of primary ADC and SCC. No staining was detected in metastatic ADC with this four markers. MAdL, which is a new marker for ADC of lung, had high and equal specificity with TTF-1, but its sensitivity is lower than TTF-1. So TTF-1 was found the most useful marker for ADC. p63 had %100 specificity for squamous cell carcinomas but it was expressed in low concentrations in primary ADC.That's why it can cause difficulty in differential diagnosis. p40 had bothsensitivity (89%) and high specificity (100%) in SCC and was found to be most useful marker for diagnosis and differential diagnosis for showing SCC.

akciğer kanseri, adenokarsinom, skuamöz hücreli karsinom, lung cancer, adenocarcinoma, squamous cell carcinoma

Kökbudak, N. (2015). Primer akciğer adenokarsinomu ile skuamöz hücreli karsinom ayırımında ve akciğerin metastatik adenokarsinomlarında P40, P63, MADL ve TTF-1'in rolü. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon