Küçük Resim Yok

1996

Bu çalışmada 1994-1995 yıllarında Selçuk üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilim dalında yatırılarak tetkik edilen plörezili 74 hastanın plevra sıvısı ve serum MDA, SOD ve katalaz düzeyleri ile kontrol grubu olarak seçilen sağlıklı 20 kişinin serum MDA, SOD ve katalaz düzeyleri araştırıldı. Plörezi, olgularımızın 31'inde büyük çoğunluğu akciğer kanseri olmak üzere, malignite kaynaklı, 43'ünde ise malignite dışı nedenlere bağlı idi. Maligniteli hastalarda serum MDA düzeyinin, kontrol grubu ve malignite dışı hastalıklardakinden anlamlı derecede yüksek olduğu (p<0.001, p<0.05), SOD ve katalaz düzeyinin ise kontrol grubundan anlamlı derecede düşük olmakla beraber (p<0.01), malignite dışı hastalar ile aralarında bir fark olmadığı tespit edildi. Malignite dışı hastalıklarda da serum MDA düzeyinin kontrol grubuna göre arttığı ancak bu artışın malignitelerdeki kadar yüksek oranda olmadığı gözlendi. Maligniteli olgularımızın, plevra sıvısı MDA düzeyininde diğer gruba oranla yüksek olduğu (p<0.01), SOD ve katalaz düzeylerinde ise iki grup arasında anlamlı fark olmadığı gözlendi. Bu bulgulara göre plevra sıvısında MDA düzeyinin malignite kaynaklı sıvılarda tanısal değeri olabileceği, SOD ve katalaz düzeyinin ise bu sıvıların tanısında yardımcı olamıyacağı sonucuna vardık.
In this study 74 patients with pleural effusions is studied. These patients are hospitalized in Chest Diseases department of Selçuk University Medical Faculty between 1994-1995. They examined for malondialdehyde (MDA), superoxide dismutase (SOD) and catalase levels in their pleural fluid and serum. There is also a control group of 20 healthy people. The etiology of pleural effusions is malignancy in 31 cases and most of them is lung cancer. In 43 cases causes are nonmalignant. Level of serum MDA in the malignant patients is significantly higher than nonmalignant patients and control group (p<0.001,p<0.05). Levels of serum SOD and catalase in the malignant patients is significantly lower than the control group (p<0.01), but there is no difference with the nonmalignant patients (p>0.05). In the nonmalignant patients level of serum MDA is higher than the control group(p<0.01), but this is not as high as malignant patients. In malignant cases level of pleural fluid MDA is significantly higher than the outher group(p<0.01), but there is no difference between two groups in respect to SOD and catalase levels. With this findings, MDA level in pleural fluid may have diagnostic value in malignant pleural effusions, but SOD and catalase levels in this fluids does not have any diagnostic value.

Plevral efüzyon, Pleural effusion, Plevra sıvısı, Pleural fluid, Plörezi, Pleurisy

Uzun, K. (1996). Malign plevral efüzyonlarda malondialdehid (MDA) düzeyi ve süperoksid dismutaz (SOD), katalaz enzim aktiviteleri. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon