Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu tez çalışması beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm konu ile ilgili kaynak araştırması ve tezin amacını içeren giriş kısmına ayrılmıştır. İkinci bölümde, çalışma boyunca kullanılacak olan temel tanımlar, kavramlar ve teoremlerden söz edilmiştir. Üçüncü bölümde G-metrik uzaylarda lacunary istatistiksel yakınsaklık kavramının anlamı tanımlanmıştır. G-metrik uzaylarda mesafe kavramının üç nokta arasında tanımlanması göz önünde bulundurularak lacunary dizileri yardımıyla GS, GS_teta, G.sigma_1 ve GN_teta dizi uzayları arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Dördüncü bölümde, g-metrik uzaylar üzerinde lacunary istatistiksel yakınsaklık tanımlanmış ve bu yeni yakınsaklık türü ile ortaya çıkan teoremler elde edilmiştir. Bu tez çalışmasında üçüncü ve dördüncü bölümler orijinal olarak kendi oluşturduğumuz bölümlerdir. Beşinci bölümde bu tez çalışmasından elde edilen sonuçlar ve önerilere yer verilmiştir.
This thesis consists of five chapters. The first chapter is devoted to the introductory part, which includes the source research on the subject and the purpose of the thesis. In the second part, basic definitions, concepts and theorems that will be used throughout the study are mentioned. In the third chapter, the meaning of the concept of lacunary statistical convergence in G-metric spaces is defined. Considering that the concept of distance is defined between three points in G-metric spaces, the relationships between GS, GS_thita G.sigma_1 and GN_thita sequence spaces are examined with the help of lacunary sequences. In the fourth chapter, lacunary statistical convergence on g-metric spaces is defined and theorems that emerge with this new convergence type are obtained. The third and fourth sections in this thesis work are the sections that we originally created ourselves. In the fifth chapter, the results and suggestions obtained from this thesis study are given.

G-metrik Uzaylar, g-metrik Uzaylar, İstatistiksel Yakınsaklık, Lacunary Dizileri, Lacunary İstatistiksel Yakınsaklık, G-metric Spaces, g-metric Spaces, Statistical Convergence, Lacunary Sequences, Lacunary Statistical Convergence

Küçük, Ş. S. (2023). Lacunary istatistiksel yakınsaklık kavramının G-metrik ve g-metrik uzaylarda anlamı. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Matematik Anabilim Dalı, Konya.