Atatürk’ün hedeflediği Türk kadını profilinin izleri: Konya nutku örneği

Türk kadını tarihin eski devirlerinden beri eşinin yanında değerli idi. babanın olduğu gibi annenin de hakları vardı. Evlilik, karşılıklı saygı esasına dayanır, tek eşlilik dışında birliktelik düşünülmezdi. Ana ve babanın soyu eşit kabul edilir, eşler arasında saygı öne çıkardı. İslamiyet’in kabulünden sonra yeni dinî anlayış çerçevesinde bir hayat tarzı benimsenmiş, baba evin reisi kabul edilmiştir. Bununla birlikte kadın erkekten hep saygı görmüştür. Türk kadınına dünyadaki gelişmeler doğrultusunda yeni haklar vermek isteyen Gazi Mustafa Kemal Paşa “Dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir.” sözüyle kadının cemiyet ve uygarlık içindeki yerini vurgulamıştır. Kadın haklarını batılılaşmanın ve modernleşmenin bir öğesi olarak idrak etmiştir. Türk kadınına hep güvenmiş ve onun toplum içinde hak ettiği yer için inkılaplara imza atmıştır. Hiçbir devlet adamı, Atatürk kadar kadın hakları konusunda hassas olmamış ve O’nun kadar mücadele etmemiştir. Bu makalede Atatürk’ün Konya’da yaptığı konuşmada da Türk kadınına verdiği mesaj çerçevesinde hayatı boyunca yaptığı inkılaplar üzerinde durulmuştur. Ayrıca Konya gezisi ve konuşmasına temas eden metin ve çevirisi de çalışmanın ekinde sunulmuştur.
The Turkish woman has been deemedvaluable by their husbands since the dawn ofhistory. In Turkish societies, mothers had rights,as did the fathers. Marriage is based on mutualrespect and monogamy. Adultery was neveraccepted and recognized. After the adoption ofIslam, a new lifestyle has been embraced withinthe framework of this new religiousunderstanding. Nonetheless, women havealways been respected by the men.Mustafa Kemal Pasha, who wanted to givenew rights to the Turkish women in the directionof the developments in the world, emphasizedthe place of the woman in the society andcivilization with his dictum: “Everything we seeon the face of the world is the work of thewomen”. He evaluated women's rights as a maincomponent of westernization andmodernization, and always trusted the Turkishwoman. No leader has been as sensitive asAtaturk on women’s rights and did not fight asmuch as he did. In this article, in the speechgiven by Atatürk in Konya, the reforms he hasmade have been emphasized within theframework of the message he gave to theTurkish women. In addition, the text andtranslation of Konya trip and its presentation arepresented in the appendix.

Eşitlik, Kadın hakları, Türk kadını, Konya, Atatürk, Turkish women, Women’s rights, Equality

Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi

Tekin, C. (2019). Atatürk’ün hedeflediği Türk kadını profilinin izleri: Konya nutku örneği. Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, 0, 65, 445-464.