Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Amaç: Romatoid Artrit kronik, otoimmün, inflamatuar romatizmal bir hastalıktır. Sistemik immün inflamasyon indeksi (SII) inflamasyonla ilişkili hastalıklarda prognostik bir faktör olduğu gösterilen bir belirteçtir. Çalışmamızda Romatoid Artrit tanılı hastalarda atak ve remisyon dönemlerinde iken SII değerlerini hesaplayarak hastalık aktivasyonu ile ilişkisini incelemeyi amaçladık. Yöntem: Çalışmamız için N.E.Ü. Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Romatoloji Kliniği’ne başvurmuş 18-75 yaş arasında, ek hastalığı olmayan, romatoid artrit tanılı hastalar belirlendi. Romatoid artrit aktivite indeksi DAS28-ESH≥2.6 olanlar atakta, <2.6 olanlar remisyonda kabul edilerek, çalışma grubu için 30’u atakta 30’u remisyonda olmak üzere toplam 60 hasta çalışmaya dahil edildi. Kontrol grubu için 30 sağlıklı gönüllü alındı. Katılımcılarda eritrosit sedimantasyon hızı, C-reaktif protein, hemogramda nötrofil, platelet, lenfosit değerleri incelenip nötrofil ve platelet değerlerinin çarpımı lenfosit değerlerine bölünerek “sistemik immün inflamasyon indeksi” hesaplandı. Gruplar, belirtilen laboratuvar değerleri ve sistemik immün inflamasyon indeksi bakımından karşılaştırıldı. İstatiksel analizde SPSS versiyon 22.0 kullanıldı. p<0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen grupların demografik verileri karşılaştırıldığında yaş ve cinsiyet bakımından anlamlı farklılık saptanmamıştır. RA atak ve RA remisyon grubu karşılaştırıldığında SII, NEU değerleri RA atak grubunda anlamlı olarak yüksekken PLT ve LYM değerlerinde anlamlı farklılık saptanmadı (SII için p:0,000, NEU için 0,003, PLT için p:0,191, LYM için p:0,109). RA atak grubu sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırıldığında ise SII, NEU, PLT değerleri yine atak grubunda istatistiksel olarak anlamlı yüksekken LYM değerlerinde anlamlı farklılık saptanmadı (SII için p:0,000, NEU için p:0,000, PLT için p:0,000, LYM için p:0,069). RA remisyon grubu sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırıldığında ise SII, PLT değerleri remisyon grubunda anlamlı olarak yüksekken NEU ve LYM değerleri arasındaki farklar anlamlı değildi (SII için p:0,041, NEU için p:0,246, LYM için p:0,723, PLT için p:0,025). v Sonuç: SII değeri RA atak hastalarında remisyon ve sağlıklı popülasyona göre daha yüksektir. SII değeri remisyondaki hastalarda sağlıklı popülasyona göre daha yüksektir. SII değeri RA’da hastalık aktivitesinin belirlenmesinde kullanılabilir.
Objective: Rheumatoid Arthritis is a chronic, autoimmune, inflammatory rheumatic disease. Systemic immune inflammation index (SII) is a marker that has been shown to be a prognostic factor in inflammatory diseases. In our study, we aimed to calculate SII values in patients diagnosed with Rheumatoid Arthritis during attack and remission periods and to examine its relationship with disease activation Method: For our study, patients diagnosed with rheumatoid arthritis, between the ages of 18-75, without comorbidities, who applied to the Rheumatology Clinic of NEU Meram Medical Faculty Hospital, were identified. Those with rheumatoid arthritis activity index DAS28-ESH≥2.6 were considered to be in attack, and those <2.6 were considered to be in remission. A total of 60 patients, 30 in attack and 30 in remission, were included in the study for the study group. For the control group, 30 healthy volunteers were included. Erythrocyte sedimentation rate, C-reactive protein, neutrophil, platelet and lymphocyte values in the hemogram were analyzed in the participants and the "systemic immune inflammation index" was calculated by dividing the product of the neutrophil and platelet values by the lymphocyte values. The groups were compared in terms of the specified laboratory values and systemic immune inflammation index. SPSS version 22.0 was used in statistical analysis. p<0.05 was considered statistically significant. Results: When the demographic data of the groups included in our study were compared, no significant difference was detected in terms of age and gender. When RA attack and RA remission groups were compared, SII and NEU values were significantly higher in the RA attack group, while no significant difference was found in PLT and LYM values (p:0.000 for SII, 0.003 for NEU, p:0.191 for PLT, p:0.109 for LYM). When the RA attack group was compared with the healthy control group, SII, NEU, PLT values were statistically significantly higher in the attack group, while no significant difference was detected in LYM values (p: 0.000 for SII, p: 0.000 for NEU, p: 0.000 for PLT, p: LYM: 0.069). When the RA remission group was compared with the healthy control group, SII and PLT values were significantly higher in the remission group, while the differences between NEU and vii LYM values were not significant (p: 0.041 for SII, p: 0.246 for NEU, p: 0.723 for LYM, p: 0.025 for PLT). Conclusions: SII value is higher in RA attack patients than in remission and healthy population. The SII value is higher in patients in remission than in the healthy population. SII value can be used to determine disease activity in RA.

Romatoid Artrit, Sistemik İmmün İnflamasyon İndeksi, DAS28-ESH, Rheumatoid Arthritis, Systemic Immune Inflammation Index, DAS28-ESH

Elbistan, B. G. (2023). Romatoid artrit tanılı hastalarda sistemik immün inflamasyon indeksi ile hastalık aktivasyonu arasındaki ilişkiyi hesaplama. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon