Akciğer kanserlerinde kras ve nras mutasyonlarının geniş spektrumlu analizi

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Ras genlerindeki (HRAS, KRAS ve NRAS) mutasyonlar, insan tümorlerinde tesbit edilmiş en yaygın değişikliklerdir ve tüm kanserlerin yaklaşık %30'unda bulunurlar. Bu mutasyonlar genellikle 12,13 ve 61. kodonlarda görülür. Bu projenin amacı akciğer kanserli hastalarda KRAS geninin 12,13 ve 61. kodonlarına ek olarak KRAS ve NRAS genlerinin 59,117 ve 146. kodonlarının da değerlendirilmesidir. Yöntem: Bronkoskopik biyopsi sonrası histopatolojik olarak AC kanseri tanısı konulmuş 64 olgunun formalinle fikse edilmiş parafine gömülü (FFPE) doku örneklerinden izole edilen DNA'larından, pyrosekans yöntemi ile KRAS ve NRAS mutasyon analizi yapıldı. Bulgular: Tüm olguların 20'sinde (%31,2) (8/27 epidermoid karsinom, 8/11 adenokarsinom, 3/16 küçük hücreli karsinom ve 1/1 pleomorfik karsinom) KRAS geninde mutasyon saptandı. Mutasyonlar en sık kodon 12'de ve GGT>GTT şeklinde idi. Adenokarsinomlu olgulardaki mutasyon oranı (%72,7) ile epidermoid karsinomlu olgulardaki mutasyon oranı (%22,9) karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlendi (p=0,008). Olguların hiç birisinde KRAS ve NRAS genlerinin 59, 117 ve 146. kodonlarında mutasyon saptanmadı. Sonuç: Bu çalışmada AC kanserli olgularda KRAS geninin 12, 13 ve 61. kodonlarına ilaveten KRAS ve NRAS genlerinin 59, 117 ve 146. kodonları değerlendirildi ve herhangi bir mutasyon tespit edilmedi. Hasta sayısının sınırlı olması ve bu alanda yapılan başka çalışma olmaması nedeniyle, geniş serilerle yapılacak çok merkezli çalışmalarla bu verilerin desteklenmesine ihtiyaç vardır.
Mutations in the Ras genes,HRAS, KRAS, and NRAS, are the most common modifications in many types of human tumors and are found in approximately 30% of all human cancers. These mutations are usually seen in 12,13 and 61 codons. The aim of this study is to evaluate mutations in 59, 117 and 146 codons of KRAS and NRAS genes in addition to 12, 13 and 61 codons of KRAS gene of lung cancer patients. Method: KRAS and NRAS mutation analyses with pyrosequence method were performed on DNAs isolated from paraffin embedded formalin-fixed (FFPE) tissue samples of 64 patients histopathologically diagnosed as lung cancer after bronchoscopic biopsy. Results: In 20 of all patients(31.2%) had mutations in the KRAS gene (8/27 squamous cell carcinoma, 8/11adenocarcinoma, 3/16 small cell carcinoma and 1/1 pleomorphic carcinoma). The most common mutation in codon 12 was in GGT>GTT. When the mutation rate of adenocarcinoma(72.7%) and squamous carcinoma(22.9%) patients compared with each other, a statistically significant difference was observed(p=0.008). Any mutations in codons 59, 117 and 146 of KRAS and NRAS gene were observed in patients. Discussion: In this study, mutations in 59, 117 and 146 codons of KRAS and NRAS genes in addition to 12, 13 and 61 codons of KRAS gene were evaluated in patients with lung cancer and was detected any mutation. Due to the limited number of patients and the lack of other studies in this area, these data will be supported with multicentre studies and larger series.

Akciğer hastalıkları, Akciğer neoplazmlar, Genler-RAS, Mutasyon

Başdemirci, M. (2016). Akciğer kanserlerinde kras ve nras mutasyonlarının geniş spektrumlu analizi. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Tıbbi Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon